UKRAJINSKI ŠEF OBAVEŠTAJACA POVUKAO RUČNU "Ako ih pošalju da probiju Ruse, neće dugo trajati"
Foto: EPA/EPA/Valda Kalnina

Ipak, s obzirom na to da je preostalo još otprilike četiri nedelje pre nego što se vremenski uslovi promene i blato učini teren nepristupačnim, Ukrajincima će trebati svaka, pa i najmanja pomoć u kontraofanzivi. Od početka ukrajinske kontraofanzive vratili su pod kontrolu oko 110 kilometara kvadratnih teritorije, prema proceni Instituta za proučavanje rata, što je mnogo manje od prvobitnih planova Kijeva. Protivofanziva sporo napreduje i Ukrajinci se sada trkaju s vremenom, nadajući se da će uspeti pre dolaska zime da prekinu tzv. kopneni most koji povezuje Rusiju s Krimom.

Predsednik Volodimir Zelenski u ponedeljak je potvrdio da se prvi tenkovi Abrams sada nalaze u Ukrajini, bez davanja detalja o njihovom broju i datumu kada bi se mogli naći na fronti. SAD su objavile da će poslati ukupno 31 tenk M1 Abrams. Ukrajinski zvaničnik je rekao da je u Ukrajinu dosad stiglo manje od polovine očekivanih tenkova, dok su američki zvaničnici izjavili da su isporučeni tenkovi za dva voda vojske. To znači da se u Ukrajini trenutno nalazi između osam i deset američkih tenkova. Pošiljka je deo većeg paketa vojne pomoći koji uključuje municiju i protivtenkovsko oružje. Dva neimenovana američka obrambena zvaničnika su takođe navela da će Ukrajini još tenkova biti poslato u "sledećim mesecima". Politiko je pre izvestio da će prvih deset tenkova stići u Ukrajinu sredinom oktobra, a preostali 21 trebao bi stići tokom jeseni.

Zelesnki

EPA-EFE/Radek Pietruszka POLAND OUT

 

 

Zelenski je zapadne tenkove prvi put zatražio letos, a ove američke proizvode je najduže čekao. Nekoliko je razloga za to. Bajdenova je administracija tek u u januaru popustila i rekla da će ukrajinskoj vojsci poslati svoje tenkove. Do tada su tvrdili da ne žele poslati svoje tenkove u Ukrajinu jer to smatraju previše provokativnim potezom kojim rizikuju eskalaciju sukoba. Bajden je prvo rekao da će Ukrajini poslati nove tenkove M1A2 Abrams. Međutim, Ministarstvo obrane je odlučilo da će, umesto novih tenkova, Ukrajini ipak poslati remontovane tenkove M1A1 Abrams, koji imaju vrlo slične sposobnosti kao i M1A2, uključujući napredne sisteme naoružanja, poput topa kalibra 120 mm i mitraljeza kalibra.50 (12,7 mm). Noviji model Abramsa ne bi došao u Ukrajinu pre 2024., i to je bio glavni razlog zašto je Bela kuća odlučila poslati stariju varijantu tenkova.

Amerikanci su izračunali da bi starija varijanta tenkova trebalo da stigne u Ukrajinu na jesen, nekoliko meseci pre naprednijih tenkova. Ukrajinske trupe takođe su trebale biti obučene kako koristiti i održavati Abramse i kako ih uključiti u ofenzivne operacije. Za to je bilo potrebno vreme. Oko 200 ukrajinskih vojnika provelo je 12 nedelja trenirajući na Abramsima u vojnim bazama na jugoistoku Nemačke.

Ukrajince je frustrirao promišljeni pristup američke administracije jer su smatrali da Vašington nepotrebno odugovlači sa slanjem pomoći. Zelenski je u CBS-ovoj emisiji "60 Minutes" nedavno izjavio da zapadno oružje stiže šest meseci prekasno.

Ukrajini je preostalo oko mesec dana pre nego što obilne kiše pretvore suvo tlo u blato i otežaju napredovanje američkih tenkova Abrams i borbenih vozila Bredli i Strajker. Američki zvaničnici još veruju da Kijev može napredovati u protivofanzivi koristeći laganija borbena vozila. Više od 30 zemalja obučavalo je 84.000 ukrajinskih vojnika na 40 poligona širom sveta, otkrio je nedavno Pentagon. Američka obuka "proizvela" je oko 15 bataljona koji mogu upravljati Strajkerima, Brrdlijima i vozilima motorizirane pešadije.

Ukrajinske trupe su čak učile kako da ukrcaju tenkove na vozove kako bi ih poslali natrag u zemlju te kako se nositi s poplavljenim ulicama i rovovima, simulirajući uslove koje će videti na bojnom polju tokom zime. Tek treba videti kako će Ukrajinci implementirati nove taktike na terenu, odmičući se od statičnog, sovjetskog stila borbe.

Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obaveštajne službe, upozorio je da bi tenkovi Abrams mogli biti brzo uništeni ako ih ne prilagode za vrlo specifične, dobro osmišljene operacije.

- Ako ih jednostavno pošalju na teren da probiju rusku obranu, neće dugo biti na bojnom polju - rekao je Budanov.

Bivši američki vojni časnici za NYT su rekli da bi moglo proći neko vreme pre nego što se Abramsi pošalju na bojište jer ukrajinske trupe prvo trebaju odlučiti gde će i kada vozila biti najbolje upotrebljena. Do tada će se lokacije tenkova verojatno držati u tajnosti jer ih ukrajinske snage ne žele izgubiti pre nego što uopšte uđu u borbu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading