KLIČKO PRIZNAO: OVO VIŠE NIJE UKRAJINA!
EPA

Kličko je prokomentarisao mogućnost održavanja izbora u ratnim uslovima i naglasio da nije jasno kako će nadležne vlasti organizovati glasanje na teritorijama koje je anektirala Rusija.

- Glasanje? Te teritorije koje su okupirane više nisu Ukrajina jer tamo neće biti predstavnika - rekao je Kličko za TV kanal Кijev 24.

Кličko je takođe rekao da bi održavanje izbora u sadašnjim uslovima "dovelo do kolapsa Ukrajine" pošto bi političari odmah počeli da se bore među sobom za vlast.

Održavanje izbora u Ukrajini tokom vanrednog stanja je zabranjeno, ali takva mogućnost postoji ako parlament podrži relevantne zakonske izmene.

Većina Ukrajinaca, koje je anketirao Centar Razumkov, izjasnila se protiv održavanja izbora tokom rata. Protiv je bilo skoro 64 odsto ispitanika.

Prethodno je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski priznao mogućnost održavanja izbora u ratnim uslovima. Za to je prema njegovim rečima potrebno promeniti zakonsku regulativu i obezbediti bezbednost i pristup ljudi izbornom procesu. Zelenski je takođe rekao da ne namerava da se kandiduje za drugi mandat ako se predsednički izbori održe nakon završetka rata.

Vašington post navodi da pojedini zapadni političari insistiraju da će, uprkos vanrednom stanju, parlamentarni i predsednički izbori biti održani 2024. godine.

Кličko, koji je sada u devetoj godini kao gradonačelnik, viđen je inače kao jedan od najistaknutijih političkih protivnika Zelenskog pre ruske invazije i često su se sukobljavali oko politike.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading