Ukrajina
Foto: Alo/Alo!ilustracija/M.LJ

Foreign Affairs, časopis najuticajnijeg istraživačkog centra za spoljnu politiku Sjedinjenih Država Saveta za spoljne odnose, istakao je da su se tenkovi pokazali kao „teško neranjivo superoružje“. 

„Od manje od 100 Leopard 2 u ukrajinskoj službi, najmanje 26 je nokautirano; drugi se ne mogu koristiti zbog problema sa popravkom i održavanjem“, dodaje se u proceni, naglašavajući da učinak ukrajinskih snaga nudi „malo dokaza da bi bolji tenkovi bili odlučujući“.

Dok je Leopard 2 isporučivalo više evropskih država, Foreign Affairs je dodao da su tenkovi M1 Abrams koje su isporučile Sjedinjene Države zadržani daleko od linija fronta, što je objašnjeno napomenom da ih je ukrajinska vojska „oklopila da se odupru napadima od strane Ruske bespilotne letelice napunjene eksplozivom iz prvog lica“.

Široko se spekulisalo da nakon odlaganja isporuka sve dok ukrajinske letnje ofanzive nisu izgubile snagu, Vašington je takođe nastojao da osigura da Abramsi neće biti raspoređeni za borbe visokog intenziteta kao što je to bio Leopard, kako bi izbegao štetu po reputaciju svog odbrambenog sektora od gubitak jednog od svojih najpoznatijih proizvoda.

Pozivanje Ministarstva inostranih poslova na nedostatak neophodne infrastrukture za podršku Ukrajini za održavanje svoje flote usledilo je nakon izveštaja ranije ovog meseca poslanika iz nemačke vladajuće stranke Zelenih Sebastijana Šafera da je isporučen samo delić tenkova Leopard 2A6, najsposobnijih varijanti , bili dostupni za servis. „Nažalost, mora se primetiti da Ukrajina sada može da koristi samo veoma mali broj isporučenih borbenih tenkova“, primetio je tada. Prethodno je u novembru Forbs izvestio da je ukrajinska vojska već izgubila „četvrtinu svojih najboljih tenkova nemačke proizvodnje“.

Dugo se očekivalo da će Leopard 2 poneti velike gubitke protiv ruskih snaga na osnovu prethodnih performansi te klase kada ga je turska vojska rasporedila protiv Islamske države i kurdskih pobunjenika u Siriji i Iraku. Viši turski oficiri su u to vreme govorili o njihovim snagama kao da doživljavaju „traumu“ zbog ekstremnih gubitaka protiv relativno lako naoružanih milicija.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading