ZALUŽNI DOBIO PODRŠKU PENTAGONA Zbog ove dugo čuvane tajne Zelenski želi da ga smeni
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/GLEB GARANICH / POOL

Kako on tvrid, odluka o smenjivanju uplašila je mnoge u Vašingtonu gde se trenutno diskutuje o strategiji završetka sukoba „u cilju okončanja vojnih dejstava i usaglašavanja finansijskog plana za Ukrajinu“.

Novinar naglašava da pređašnje izjave Zalužnog o bezizlaznoj situaciji ukrajinske vojske na bojnom polju nisu unapred razmatrane sa Zelenskim, ali su u američkoj prestonici za njih znali.

„Neki u Pentagonu i obaveštajnom resoru pozdravili su ocenu Zalužnog kao početak neizbežnog procesa koji vodi miru“, naveo je Herš u članku na onlajn platformi „Sabstek“, pozivajući se na izvore.

Istovremeno, prema informacijama Herša, Sjedinjene Američke Države planiraju da podrže glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine i pokrenu reforme u zemlji koje će dovesti do smene vlasti aktuelnog predsednika.

Pored toga, prema rečima jednog od sagovornika Herša, koji je želeo da ostane anoniman, realizacija nove strategije Vašingtona zahteva „konsultacije i okupljanje ključnih, patriotski i realistički nastrojenih, Ukrajinaca“.

Herš je istakao da su trenutni plan razrađivali „stručnjaci iz obaveštajne oblasti i vojne birokrate“ bez učešća Bele kuće, Stejt departmenta i Saveta nacionalne bezbednosti.

„On potiče iz američkih i ukrajinskih generalštabova i predviđa investicije iz ‘privatnog sektora, a ne samo državno finansiranje i grantove’“, naglasio je novinar.

Prema njegovim rečima, specijalne službe SAD znaju za korumpiranost ukrajinskog lidera, a direktor CIA Vilijam Berns lično je leteo u Kijev kako bi izvestio o tome.

Takođe, Herš je kazao da je Berns takođe upozorio Zelenskog na nezadovoljstvo u redovima njegovih podređenih zbog toga što njihov šef uzima „prevelik deo plena“.

Kako je pisao britanski list „Fajnenšnal tajms“, pozivajući se na izvore, Zelenski i Zalužni su se sreli 29. januara. Ukrajinski predsednik je predložio Zalužnom da posle ostavke dobije mesto savetnika. „Ekonomist“ tvrdi da je generalu ponuđeno mesto sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (SNBO), ali da je on odbio. Prema izvorima lista „Njujork tajms“, odlučeno je da se pauzira tema o otkazu zbog toga što su informacije procurele u medije.

Nakon toga, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni, o čijoj smeni već duže vreme spekulišu mediji, napisao je kolumnu za „Si-En-En“ u kojoj govori o stanju u zoni sukoba, kritikuje regulatorne okvire i vojno-industrijske mogućnosti Ukrajine, a takođe priznaje prednost Rusije u mnogim sferama.

Prema informaciji Si-En-En-a, ukaz o smeni Zalužnog očekuje se do kraja nedelje.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading