Ukrajina
Foto: Alo/Tanjug

 

Ukrajina je dobila novog glavnokomandujućeg Oružanih snaga. Predsednik Volodimir Zelenski je na tu funkciju imenovao general-pukovnika Oleksandra Sirskog umesto Valerija Zalužnog.

Ukrajinski predsednik se, smenjenom Zalužnom, zahvalio na dvogodišnjem radu.

Nastavljaju se sukobi na svim frontovima, a situacija je prema navodima Oružanih snaga Ukrajine veoma teška na istoku i jugu. 

Ruske trupe su dva puta granatirale grad Avdejevku u Donjeckoj oblasti, pri čemu je jedna starija žena poginula, a kuće civila oštećene.

Kraj bloga 

Ruski patrolni brod uništio ukrajinski čamac u Crnom moru

Ruski patrolni brod uništio je čamac-dron ukrajinske vojske u jugozapadnom delu Crnog mora, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

"Otkriven je čamac Ratne mornarice Ukrajine u jugozapadnom delu Crnog mora koji se kretao ka poluostrvu Krim. Otkriveni cilj je uništen iz standardnog naoružanja patrolnog čamca Crnog mora", saopštilo je odeljenje, prenosi RIA Novosti.

Nemačka ćuti o razmeni Gerščkoviča za Krasikova

Nemačka je odbila da odgovori da li su u toku razgovori o razmeni ruskog ubice Vadima Krasikova koji služi doživotnu kaznu u nemačkom zatvoru za pritvorenog američkog novinara Evana Gerškoviča, što je ideja koju je izneo ruski predsednik Vladimir Putin.

Zamenica portparola nemačke vlade Kristijana Hofman dva puta je odbila da odgovori na pitanja o predlozima, koja su se više puta pojavljivala u medijima otkako je reporter Volstrit džornala Gerškovič uhapšen.

Ljudi u pratnji nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je u poseti Vašingtonu, takođe, su odbili da komentarišu.

Gerškovič je u pritvoru u Rusiji zbog, kako navode njegov list i američka vlada, "izmišljenih optužbi za špijuniranje".

Krasikov, koga Putin želi da oslobodi, služi doživotnu kaznu zatvora za ubistvo jednog Čečena iz Gruzije 2019. godine u berlinskom parku. prenosi Rojters.

Ruski patrolni brod uništio ukrajinski čamac u Crnom moru

Ruski patrolni brod uništio je čamac-dron ukrajinske vojske u jugozapadnom delu Crnog mora, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

"Oko 20.30 po moskovskom vremenu otkriven je čamac Ratne mornarice Ukrajine u jugozapadnom delu Crnog mora koji se kretao ka poluostrvu Krim. Otkriveni cilj je uništen iz standardnog naoružanja patrolnog čamca Crnog mora. Flota“, saopštilo je odeljenje, prenosi RIA Novosti.

Dan ranije, sistemi PVO oborili su ukrajinski dron iznad teritorije Krima.
 

Šolc pozvao Kongres da deblokira pomoć Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas u Vašingtonu Kongres SAD da deblokira finansijsku pomoć Ukrajini.

"Bilo bi dobro da pomoć bude omogućena veoma brzo, jer bi bez doprinosa SAD, situacija u Ukrajini bila veoma, veoma komplikovana", rekao je Šolc novinarima pre sastanka u Beloj kući sa predsednikom Džozefom Bajdenom.

Šolc naglašava hitnost povećanja vojne pomoći Ukrajini, u jeku sukoba oko glasanja o novom paketu pomoći Ukrajini u Kongresu.

"Ukrajini je potrebna sva naša podrška kako bi mogla da se brani od ruske agresije", rekao je Šolc.

Šojgu posetio kontrolni punkt jedne od formacija grupe snaga Zapad (VIDEO)

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posetio je  kontrolni punkt jedne od formacija grupe snaga Zapad i saslušao izveštaje o situaciji, kao i planove za dalje delovanje, prenosi Ministarstvo odbrane Rusije.

Ministar je naložio aktivnije izviđanje u celoj dubini odbrane Oružanih snaga Ukrajine i proaktivno delovanje. Šojgu je takođe proverio rad štaba grupe trupa koja pokriva državnu granicu i postavio zadatak da joj dodatno dodele udarna i izviđačka sredstva.

 

 

Počelo je opkoljavanje

Ruske trupe su zapravo ušle u Avdejevku iz severnog pravca, pokušavajući da opkole ukrajinske snage između koksare i kamenoloma. Ovo je izjavio portparol operativno strategijske grupacije Tavrija Dmitrij Lihovoj.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine konačno je prepoznao borbe u stambenim naseljima Avdejevke, a ne samo na periferiji grada. Prema rečima portparola grupe Tavrija, ruske trupe koje su ušle u grad pokušavaju da opkole jedinice Oružanih snaga Ukrajine u južnom i centralnom delu grada. On nije izneo druge detalje, očigledno ne želeći da uplaši stanovništvo.

Ukrajina razmatra nove ekonomske mere da bi osigurala pomoć MMF-a

Ukrajina razmatra nove ekonomske mere kao što su proširenje prodaje domaćih obveznica, povećanje poreza i smanjenje potrošnje kako bi smanjila svoj budžetski deficit i obezbedila finansiranje Međunarodnog monetanog fonda (MMF), preneo je Blumberg pozivajući se na neimenovane ukrajinske zvaničnike.

 

Oglasio se Sirski

Oleksandar Sirski, novi glavnokomandujući ukrajinskom vojskom, prvi put se oglasio nakon što je postavljen na tu funkciju.

On je na Telegramu napisao: "Životi i zdravlje vojnika su uvek bili glavne vrednosti ukrajinske vojske".

 

 


Sirski je rekao da je potrebno, pre svega, jasno i detaljno planiranje dejstava svih organa vojne komande, formacija i jedinica, uzimajući u obzir potrebe fronta za najnovijim naoružanjem koje dolazi od međunarodnih partnera, prenosi Unian.

Prema njegovim rečima, neophodna je najbrža i najefikasnija raspodela i isporuka svega što je potrebno za jedinice.

 

 

 

ZELENSKI DONEO KONAČNU ODLUKU Zalužni je ovo dobio od predsednika Ukrajine (FOTO)

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski proglasio je danas Valerija Zalužnog za Heroja Ukrajine, dan nakon što je popularni general smenjen sa mesta vrhovnog komandanta vojske, prenosi Ukrinform.

ZAKLEO SE ZELENSKOM Novi šef ukrajinske vojske sprema se za najveću odbranu

Novi glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski obećao je Zelenskom da će zadržati Avdejevku po svaku cenu i već je počeo da prebacuje raspoložive rezerve u grad.

Za razliku od Zalužnog, Sirski se u potpunosti slaže sa odlukom kabineta predsednika da zadrži grad. Ovo izveštavaju ukrajinski izvori.

Putin najavio kraj rata?

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će se Rusija i Ukrajina "pre ili kasnije dogovoriti".

On je u intervjuu američkom voditelju Takeru Karlsonu rekao da želi da se situacija u Ukrajini reši putem pregovora. Prema njegovim rečima, Ukrajinci se i dalje osećaju kao Rusi, a to što se dešava je "element građanskog rata".

Ukrajinska vojska: Oboreno deset od 16 ruskih dronova

Ukrajinska vojska je saopštila da je Rusija lansirala 16 dronova tokom noći i da je protivvazdušna odbrana uništila deset.

Civilne vlasti su navele da su dronovi oštetili "isključivo civilnu infrastrukturu" u Harkovskom regionu, pri čemu je jedna osoba povređena.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading