Ukrajina
Foto: Alo/Printscreen

Ukrajina takođe ima zabrinutost zbog moguće upotrebe „Car bombe“ ruskih vazdušno kosmičkih snaga, FAB-9000.

Mišljenja u ukrajinskom ekspertskom i drugom okruženju su podeljena, neki smatraju da ruska avijacija nema nosače koji su sposobni da efikasno koriste ne samo FAB-9000, već i FAB-3000.

Drugi ne vide posebne probleme u korišćenju takvih bombi, podsećajući da je Tu-95 projektovan tako da može da nosi bombu od devet tona slobodnog pada, uključujući i nuklearnu.

Međutim, oni su uvereni da se ruske vazdušno kosmičke snage „neće usuditi da koriste“ FAB-3000 bez UMPB jer prilikom upotrebe konvencionalne (slobodno padajuće) verzije bombe velikog kalibra, avion (nosač) moraće da uđe u zonu PVO Ukrajine.

Rusi na bombama mase od 250, 500 i 1500 kg već uveliko koriste UMPK, dok je UMPB univerzalni modul razvijen za bombe mase preko 1500 kg (3000 kg i više), koje koriste avioni bombarderi.

Istovremeno se vodi diskusija o tome da li Oružane snage Ukrajine još uvek imaju dovoljan broj protivvazdušnih raketnih sistema sposobnih da gađaju isti Tu-95 preko linije fronta?

Tokom prošlog meseca, u blizini linije fronta, ukrajinske snage izgubile nekoliko lansera PVO sistema Patriot koje su isporučili Amerikanci.

Ako se FAB-3000 sa UMPB pojavi i u naoružanju Vazdušno kosmičkih snaga Rusije, to će samo povećati šanse za nanošenje velikog udara na protivnika duž linije borbenog dodira.

A, FAB-9000 sa UMPB je za „strateške udare“, kažu stručnjaci.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading