Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Pod ovim uslovima, nade Kijeva su vezane za novu liniju odbrane, koja se sada žurno dovršava u nekoliko oblasti odjednom, piše The Economist.

Na pozadini kritične situacije u Donbasu, Ukrajina užurbano gradi novu odbrambenu liniju.

Izgradnja tri nove fortifikacione linije u Sumskoj oblasti deo je ovog milijarde dolara vrednog projekta. Bageri rade danonoćno, kao u oblastima Harkov, Zaporožje i Donjeck, gde se očekuje glavni juriš, prenosi The Economist.

Izgradnja sledi glavni plan međusobno povezanih rovova, podzemnih komandnih mesta, osmatračnica i odaja za spavanje koji se udružuju kao terenske bolnice.

Opšte je pravilo da prvu liniju grade brigade vojske. Inženjerske snage, lokalne vlasti, a ponekad i lokalna preduzeća će se pobrinuti za ostalo.

Spoljna linija je najjača, izgrađena je u relativno mirnim vremenima uz pomoć bagera i armiranog betona.

Posle dužeg odlaganja početka, prvi deo projekta trebalo bi da bude završen do kraja meseca. Pitanje je da li će ovaj put biti dovoljan.

Neki mediji, pozivajući se na neimenovane zapadne zvaničnike, čak sugerišu da je Ukrajina možda na ivici vojnog kolapsa. Ali ovi strahovi su preuveličani, uverava The Economist.

Ukrajinske oružane snage kažu da postoji samo „minimalni“ rizik od velikog ruskog prodora u bliskoj budućnosti. Jedan od izvora britanskog lista u ukrajinskom Ministarstvu odbrane rekao je da je zbog „haosa” u glavnom štabu vojna slika postala gora nego što je zapravo bila.

„Gubimo informacioni rat od Rusije“, žali se on. Drugi izvor sugeriše da je birokratska paraliza rezultat pogoršanja vojne situacije i da je malo njih bilo spremno da preuzme inicijativu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading