Rat
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Ukrajina će od sredine maja do početka juna biti u teškoj situaciji, ali bez katastrofalnih posledica, saopštio je šef ukrajinske vojnoobaveštajne službe Kirilo Budanov za Bi-Bi-Si Ukrajina.

Najsnažnije kopnene borbe vode se oko sela Novomihajlovka kod Donjecka. Moskva saopštava da su snage preuzele kontrolu nad selom. Ukrajinski generalštab pak tvrdi da odbijaju ruske pokušaje napretka prema tom selu.

Ruski vazdušni napad na drugi najveći grad Ukrajine Harkov, pogodio je infrastrukturu za TV emitovanje – televizijski toranj visok 240 metara, što je izazvalo prekide u signalu.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije saopštili su da razmatraju načine da isporuče više PVO sistema Ukrajini, ali nisu konkretno obećali da će isporučiti sisteme ''patriot'', koji su najveća želja Kijeva.

Kijev tvrdi da između 20 i 25 hiljada ruskih vojnika pokušava da upadne u grad Časov Jar na istoku Ukrajine kao i u okolna sela, saopštila je ukrajinska vojska.

Ruski predsednik Vladimir Putin ponovio je stav Rusije u korist mirovnog rešenja u Ukrajini, izjavio je portparol predsednika Dmitrij Peskov.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

 

 

 

BLOG UŽIVO

Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije

Prvi put je saopšteno da su ruske snage uništile lanser PVO raketnog sistema MIM-23 HAWK američke proizvodnje u zoni Specijalne vojne operacije;

Jedinice grupe "Zapad“ tokom prethodnog dana zauzele su povoljnije položaje;

Grupa snaga "Dnjepar“ u toku proteklog dana uništila je tri ukrajinske brigade;

Grupa snaga "Centar“ poboljšala je taktički položaj, odbila devet kontranapada Oružanih snaga Ukrajine;

Oružane snage Rusije uništile su ukrajinsko skladište sa dronovima 113. brigade teritorijalne odbrane Ukrajine;

Jedinice Južne grupe snaga ruske vojske poboljšale su taktički položaj duž linije fronta;

PVO Rusije je tokom prethodnog dana oborila 104 ukrajinska drona, raketu "točka-u“, 6 projektila "hajmars“ i "oljha“, četiri avionske bombe "hamer“;

Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 500 vojnika u zoni odgovornosti Južne grupe snaga ruske vojske.

 

TV toranj u Harkovu, koji su uništile ruske snage, biće obnovljen posle rata

Televizijski toranj u Harkovu, koji su ruske snage srušile u ponedeljak, biće obnovljen posle rata, izjavio je danas načelnik Oblasne vojne uprave Harkova Oleg Sinegubov. On je naveo da sada, s obzirom na bezbednosnu situaciju, obnova nije u planu. "Ako govorimo o samoj izgradnji, onda, verovatno, da, to će biti tek posle rata, jer je toranj bio visok skoro 250 metara. Zato restauratorski radovi sada nisu praktični. Što se tiče funkcionalnosti koju je nosio ovaj toranj, počeli smo da otklanjamo posledice", rekao je Sinegubov za teleton "Jedini novini", prenosi Ukrinform. On je dodao da većina stanovnika Harkova i obližnjih naselja ima alternativu - internet, kablovsku ili satelitsku televiziju.

Napad u Harkovu

Tanjug/Ap

 

 

UKRAJINA IZGUBILA POLA MILIONA VOJNIKA Šojgu najavio jače ruske napade: UDARIĆEMO OVDE

ISW objavio mape ukrajinskih frontova

 

 

Ruski PVO iznad Belgoroda oborio četiri ukrajinska projektila

Ruska PVO oborila je iznad Belgorodske oblasti četiri ukrajinska projektila "oljha", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Uništena uporišta ukrajinske vojske kod Avdejevke

Posada borbenog helikoptera Ka-52M uništila je nenavođenim raketama uporišta ukrajinske vojske na avdejevskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajina: Tokom noći uništeno 15 ruskih dronova

Ukrajinsko vazduhoplovstvo saopštilo je da su njihovi PVO sistemi uništili 15 od 16 ruskih dronova, preneo je Rojters.

Dodali su da je Rusija lansirala i dva balistička projektila kratkog domenta "iskander" prema Ukrajini, ali nisu naveli šta se dogodilo sa tim raketama.

Gladkov: Od 2022. u Belgorodskoj oblasti poginulo 120 civila

Načelnik Belgorodske oblasti u Rusiji Vjačeslav Gladkov rekao je da je od 2022. godine u ukrajinskim napadima na tu pograničnu oblast poginulo 120 civila, a da je 651 osoba povređena, preneo je Rojters.

Dodao je da je među poginulima 11 dece, dok je povređeno 51 dete.

"Situacija je veoma teška. Napadi se nastavljaju. Ljudi i dalje umiru", rekao je Gladkov u video-poruci na Telegramu.

Udar na Kijev

Ukrajinski vojni zvaničnici objavili su rano jutros da je meta ruskih vazdušnih udara  bila i prestonica Kijev.

 

Proglašena opasnost u Harkovu

Rano jutros ponovo je proglašena balistička pretnja u Harkovu, prenose ukrajinski mediji na Telegramu. 

Sedam osoba povređeno u ruskom napadu dronovima na Odesu

Sedam osoba je povređeno, od toga dvoje dece, u ruskom napadu dronovima na ukrajinsku luku Odesa, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Gradonačelnik Odese Genadij Truhanov izjavio je da je oštećeno najmanje 14 stanova, prenela je agencija Unian. Na meti ruskih dronova bio je i Kijev, a šef gradske administracije Serhij Popko izjavio je da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila nekoliko dronova koje je Rusija ispalila ka Kijevu, dodajući da nije bilo izveštaja o šteti ili povređenima u napadu.

Novi napad na Odesu

AP/Tanjug

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading