Služba bezbednosti Ukrajine
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Brigada koja je dobila zadatak da brani Očeretino je pobegla i napustila svoje položaje pod masovnom ruskom artiljerijskom vatrom. Ukrajinska komanda je žurno premestila 47. brigadu, ali je ona to odbila. Situacija je nepopravljiva - primetio je on.

Prema rečima eksperta, komanda Oružanih snaga Ukrajine morala je tamo da pošalje još jednu jedinicu da pokuša da stabilizuje situaciju, ali su i naveli da je nemoguće zaštititi naselje. Istovremeno, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je obavešten da se uspesi ruske vojske u ovom pravcu ne mogu poreći.

- Ono što je zaista iznenađujuće je da  dobijamo informacije o tome šta se tačno dogodilo u Očeretinu, šta je izazvalo ovu situaciju, a ovo je kolaps Ukrajine - zaključio je Merkuris.

Podsetimo, ruska vojska ušla je u selo Očeretino, dominantnu tačku i strateški jedan od najvažnijih položaja ukrajinskih snaga na donjeckom frontu.

Pripadnici ruskog 433. puka podigli su nacionalnu zastavu nad upravnom zgradom Očeretina. Trenutno ruske jedinice ne kontrolišu severnu i zapadnu periferiju sela, ali su uspostavljene čvrste linije snabdevanja i obezbeđivanja dostignutih položaja.

Osvajanje Očeretina omogućilo je ruskim snagama da odmah  napadnu više okolnih naselja uključujuću Novobahmutovku i Solovjov. Najnoviji izveštaji govore da su Rusi već ušli u Novobahmutovku i da su na periferiji Solovjeva.

Rusi sada kontrolišu tačku sa koje mogu da napreduju u tri različita pravca, ali ono što je možda i važnije jeste da su uz minimalne gubitke praktično uništili drugu liniju ukrajinske odbrane na ovom frontu.

Ovaj iznenadni prodor ruskih jedinica, na izvestan način je zbunio i ukrajinske i ruske vojne analitičare, jer se sve odigralo u toku jedne noći i jednog dana.

Očertino je zauzeto prilično brzo, a jedan od razloga bio je bekstvo sa položaja cele jedne ukrajinske jedinice.

Ukrajinska 115. brigada, koja je branila to naselje gotovo potpuno razbijena, a njeni ostaci su se razbežali.

Ukrajina je pokrenula istragu protiv brigade koja se bez naređenja povukla sa položaja kod Očeretina.

Pojedini vojni blogeri objavili su snimak ruske vojske iz centra sela i konstatovali da je Očeretina osvojeno i da protivničkih jedinica ima još samo na periferiji naselja.

Ukrajinski kanal „Dip stejt” navodi da ruske trupe kontrolišu oko polovinu sela dok je ostatak u takozvanoj sivoj zoni.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading