Rat u Ukrajini
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

 Situacija na istoku Ukrajine postaje sve dramatičnija. U roku od nedelju dana ukrajinska vojska izgubila je četiri sela i grad u Donjeckoj oblasti. U Harkovu je ruska vojska takođe zauzela svoje prvo selo u nekoliko meeseci.

No, oružanim snagama Kijeva ne nedostaje samo zapadno oružje i municija. Svugde na frontu takođe nedostaje obučenih vojnika. Uprkos opštoj mobilizaciji, Ukrajina trenutno ima samo 15 odsto vojno sposobnih muškaraca pod oružjem, piše Bild.

Dmitro Kukarčuk, komadant u 3. posebnoj brigadi, je govorio o ovom problemu.

„Izdržavamo, ali imamo problem. Pre sam govorio da je najveći problem nedostatak granata, a danas je to nedostatak ljudskih resursa“, kazao je Kukarčuk.

Ukrajinski marinac pod pseudonimom „Istraživač rata“ je na društvenoj mreži X govorio o istom problemu.

„Nakon što je predsednik toliko dugo odlagao mobilizaciju, Zapad sada osigurava oružje i opremu, ali niko nije obučen da ih koristi“, stoji u objavi.

Nemački stručnjaci takođe su kritični prema mobilizaciji u Ukrajini koja je prespora, previše ograničena i do danas vrlo selektivna.

Stručnjak Unije za odbranu, Rodrik Kisveter, rekao je za BILD da je pored spore i nedovoljne vojne, finansijske i političke podrške sa Zapada, problem „poštena mobilizacija“.

Prema njemu, „najbolji, dobro obučeni, iskusni vojnici su pali, bili ranjeni ili su bili u akciji gotovo neprekidno dve godine“.

„Mnogi ukrajinski vojnici su apsolutno iscrpljeni jer odmor i oporavak nisu mogući zbog nedostatka osoblja. To smanjuje borbenu vrednost i moral“, ističe Kisveter.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading