Aleksandar Vučić i Emanuel Makron
Foto: AP/Sarah Meyssonnier (POOL)

Emanuel Makron je rekao da bi bio spreman da pošalje trupe u Ukrajinu ako snage Vladimira Putina probiju linije fronta - što dodatno povećava rizik od sukoba snaga NATO-a sa ruskim vojskama.

Emanuel Makron izjavio je u intervjuu za Ekonomist da ne isključuje mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako Rusija "probije linije fronta" i ako Kijev to zatraži od Pariza.

Ekonomist je rekao da je Makron dao intervju nakon što je održao uvodni govor prošle nedelje u kojem je izjavio da bi Evropa mogla da „umre“ delimično zbog pretnje koju predstavlja ruska agresija nakon njene invazije na Ukrajinu u februaru 2022, prenosi Blic.

- Kad bi Rusi probili linije fronta i da postoji ukrajinski zahtev - što danas nije slučaj - bilo bi legitimno da se postavi to pitanje - rekao je Makron.

Makron je već u februaru izneo mogućnost slanja zapadnih trupa na ukrajinsko tlo, podsećaju francuski mediji.

- Kao što sam rekao, ništa ne isključujem jer je sa druge strane neko ko ništa ne isključuje. Bez sumnje smo previše bili sumnjičavi kada smo definisali granice našeg delovanja - rekao je francuski predsednik.

Makron je rekao da bi "a priori odbacivanje" mogućnosti slanja trupa značilo da "nisu izvučene pouke iz dve poslednje godine", jer su u leto 2022. godine mnogi bili protiv slanja tenkova, raketa dugog dometa i aviona, a sada sve to isporučuju Ukrajini.

On je Rusiju opisao kao „silu regionalne destabilizacije“ i „pretnju bezbednosti Evropljana“.

- Imam jasan strateški zadatak: Rusija ne sme da pobedi u Ukrajini. Ako Rusija pobedi u Ukrajini, neće biti bezbednosti u Evropi - dodao je on.

Kako je rekao, "ko može da tvrdi da će se Rusija tu zaustaviti?

- Koja sigurnost je za druge susedne zemlje, Moldaviju, Rumuniju, Poljsku, Litvaniju i toliko drugih? A zatim, koja je to kredibilnost za Evropljane koji bi potrošili milijarde, rekli da je u pitanju opstanak kontinenta a ne bi omogućili sredstva da se Rusija stopira? Tako da da, ne treba ništa da isključimo - istakao je Makron.

Slanje vojske Ukrajini bi dovelo do sukoba trupa NATO-a sa onima u ruskoj vojsci, što bi dramatično povećalo rizik od eskalacije.

Štaviše, neki analitičari smatraju da bi Rusija mogla biti na ivici pokretanja nove velike ofanzive u Ukrajini.

Njegov intervju je došao u vreme kada Rusija tvrdi da su njene snage zauzele još jedan grad u Donjecku, na istoku Ukrajine, dok moskovske vojske nastavljaju da se guraju protiv odbrane Kijeva.

Rusija žuri da napreduje protiv ukrajinskih snaga koje se bore pred dugoočekivanim dolaskom najvećeg dela američkog oružja na front za kijevske trupe koje su nadjačale oružje.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal O'Brajan: Realnost je da je srpska ekonomija dobra i sve bolja! #alo #alodnevnenovine #alonovine #fypシ #fypシ゚viral #ekonomija ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
ISTINA

02.05.2024 15:46

Odavno su tebe probili,neprijatelju Srba i Srbije!Blizu ti je kraj!!!!

Шкрипило

02.05.2024 15:52

Само ти пошаљи трупе, и ти стани на чело.