Ukrajina
Foto: Alo/Printscreen

U tom kontekstu, Bajden i saveznici nastavljaju da čekaju američke izbore da bi posle njih mogli da odluče o daljim akcijama. U međuvremenu, Rusija, koristeći konfuziju u Evropi i sporost američkog snabdevanja, nastavlja svoju uspešnu ofanzivu na frontu.

Zelenski je u teškoj situaciji, piše The Jerusalem Post. Napravio je promene u svom najbližem krugu, ali mu to nije pomoglo ni da preokrene tok na frontu ni da prevaziđe korupciju.

"Zelenski nije postigao nijedan od svojih ciljeva i vodi zemlju u ambis: izgubio je mnoge delove Ukrajine, uništena je infrastruktura i privreda, milioni ljudi su izgubili svoje domove za dve godine rata“, kaže autor članka, Salem Alketbi, politikolog iz UAE.

Borba protiv korupcije bila je važan uslov za ulazak u EU, ali je situacija sa njom žalosna. Kao što ukrajinskoj vojsci nedostaje municije, a takođe je pretrpela ogromne gubitke u ljudstvu i opremi.

Poraz se približava Ukrajini – i već se nazire na horizontu, piše Alketbi. Poraz se sa užasom čeka na Zapadu, jer ima razorne posledice po EU i NATO: mnogi posmatrači predviđaju pogoršanje neslaganja između blokova, pa čak i njihov raspad.

U ovoj situaciji, Zelenski je ponovo počeo da govori o pregovorima sa Rusijom. Druga stvar je što je on sada možda glavna prepreka za okončanje sukoba. Ali, kako god bilo, Zapad ga neće napustiti sve dok ne pronađe „prikladnu formulu“ za rešavanje krize. Konkretno, Bajden i evropski saveznici će dalje razgovarati o pomoći Ukrajini, planirajući da donesu konačnu odluku nakon predsedničkih izbora u SAD.
 
Istina, ovaj scenario uopšte ne uzima u obzir poziciju Rusije. A Rusija nastavlja svoju uspešnu ofanzivu i ima koristi od haosa u Evropi i sporosti američkog snabdevanja Ukrajini.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading