Kralj Teoden
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

U nedelju, na pravoslavni Uskrs, zatekla nas je vest o smrti čuvenog glumca Bernarda Hila. Na "prvu loptu", mnogi su se zapitali ko je on i zašto je glavna vest u svetskim medijima, ali kada su shvatili o kome se radi, postalo im je jasno.

Trilogija "Gospodar prstenova" je u Srbiji veoma popularna, malo je onih koji nisu pogledali sva tri dela legendarnog filma, a ima i onih koji su pročitali remek-delo legendarnog pisca, profesora Dž.R.R. Tolkina. Preminuli i junak ove priče je bio deo ostvarenja Pitera Džeksona, a igrao je kralja Teodena, jednog od omiljenih likova ljubitelja ove magične priče. 

Kralj Teoden nam je zadao nekoliko odličnih životnih lekcija kroz film. Vođa Rohana i Rohirima, slavnih jahača i konjice koja je uvek na braniku Srednje zemlje, isprva je delovao kao negativac, mada se kasnije ispostavilo da je bio zaposednut zlim čarobnjakom Sarumanom, a loše savetovan odvratnim stvorenjem po imenu Grima Crvjezik.

Prvo što smo naučili od kralja Teodena je to kako bi pravi vođa trebalo da izgleda. Kada se juriša na neprijatelja, on ne ostaje pozadi, već je na čelu juriša, izjednačujući se sa svojim ratnicima. Klasična priča o vođi koji ne viče: "Juriš!", već "Za mnom!".

Naučio nas je da je uvek potrebno pomoći prijatelju u nevolji. Naučio nas je kako biti hrabar, pošten, jak i istinski dobar. Kako odagnati mrak iz života i krenuti putem svetlosti. Njemu je to doslovno pošlo za rukom, doduše, uz pomoć prijatelja, što je takođe jedna od životnih lekcija koje bi trebalo da zapamtimo.

Na kraju, govor koji je održao svojim ratnicima pred juriš na Minas Tirit nikoga nije ostavio ravnodušnim. Pristup koji je zauzeo zaista bi mogao da se analizira u psihologiji, pošto je svoje verne sledbenike pozivao u smrt, a to im je dalo krila da savladaju zle čete.

- Ustanite... Ustanite, jahači Rohanovi!
Zla dela probudite, zapalite i pogubite!
Koplja će biti uzdrmana, štitovi će biti rascepani!
Dan za mač, crven dan, pre nego što se Sunce uzdigne!
Jašite sad, jašite sad, jašite za Gondor!
Jašite sad, jašite sad, jašite!
Jašite za propast i kraj sveta!
SMRRRT!

King Teoden nas je, najvažnije, naučio da se ne bojimo smrti. Zato koristimo ovu priliku da se oprostimo od legende i da se zahvalimo Bernardu Hilu što nam je dao nešto čemu ćemo decenijama da se vraćamo kako bismo se podsetili kakvi bi ljudi trebalo da budu. 

Počivajte u miru Teodene kralju, Srbi ti ljubav šalju!

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading