Nova oprema Vojske Srbije
Ministarstvo odbrane
Nova oprema Vojske Srbije

Ministarstvo odbrane

Nova oprema Vojske Srbije, Foto: Ministarstvo odbrane

Dinamičkom prikazu dela projekta "1500+" i testiranju novog streljačkog naoružanja, zaštitne balističke opreme i drugih sredstava iz proizvodnog programa preduzeća odbrambene industrije Srbije, na poligonu „Nikinci“, danas su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa saradnicima. 

Ministar Vulin podsetio je da se po naređenju vrhovnog komandanta Vojske Republike Srbije, predsednika Aleksandra Vučića, projekat "1500" nastavlja projektom "1500+".

- To je naš način da pokažemo da ćemo armiju i dalje unapređivati, da će svaki naš vojnik biti opremljen u skladu sa najvišim svetskim standardima i da će moći da se nosi sa svakom opasnosti i svakim izazovom koji može pred njega biti postavljen. Mi smo vam danas pokazali novu generaciju streljačkog naoružanja ali i novu balističku zaštitu i opremu, prikazali smo vam i nova vozila, novu optiku i pokazali smo vam, što je najvažnije, sve ono što je produkt naše pameti i našeg znanja. Ovo su osmislili i uradili, u najvećoj mogućoj meri, naši konstruktori i inženjeri, naša odbrambena industrija Srbije - rekao je ministar odbrane i dodao da nema mnogo zemalja u svetu koje mogu da se pohvale da rade tako široku paletu proizvoda namenjenih vojsci.

General Ljubiša Diković i Aleksandar Vulin

Ministarstvo odbrane

General Ljubiša Diković i Aleksandar Vulin, Foto: Ministarstvo odbrane

- Naša Vojska, zahvaljujući ovakvoj politici i ovakvom opremanju, moći će da se nosi sa bilo kojim izazovom koji se pred nju postavi, naš vojnik će biti zaštićen, biće mu svakako povećana i efikasnost baš kao i naših jedinica, a biće omogućeno našim starešinama da na bolji i bezbedniji način komanduju. Biće omogućeno da naša armija zaista može da se ponosi onim što smo danas ovde prikazali. Najznačajniji svetski časopisi u ovoj oblasti su govorili i pisali o prikazu naše "Slobode 2017", posebno obraćajući pažnju na modularnu pušku, produkt naše pameti i našeg znanja a poštovanu i cenjenu svuda u svetu, baš kao što je i naša Vojska - rekao je ministar Aleksandar Vulin.

 

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković istakao je da se u Vojsci Srbije pažljivo prati sve što se događa na savremenom bojištu, u skladu sa naglim i brzim razvojem savremenih sredstava naoružanja i vojne opreme.

- Najvažnije od svega je da naš vojnik na bojištu bude dobro zaštićen i da njegovi vitalni delovi tela budu zaštićeni a sredstva koja ste danas videli pružaju najveći mogući stepen zaštite našem vojniku koji je najmanje jednak sa stepenom zaštite svakog vojnika mnogo savremenijih i razvijenijih zemalja. Takođe, sa sredstvima i opremom kojom raspolaže vojnik, on može lako i brzo da uoči opasnost što je veoma važno a isto tako i da brzo na nju reaguje. Videli ste efikasnost dejstva iz streljačkog naoružanja, sa borbenog oklopnog vozila, a smatram najvažnijim to što smo danas mogli da uočimo da smo uspeli, uprkos svim teškoćama, da sačuvamo kapacitete naše odbrambene industrije i da sposobnost našeg vojnika, a samim tim i naše vojske, ne zavisi od drugih, odnosno od uvoza već da mi razvijamo ono što nam treba - rekao je general Diković.

V.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović podsetio je da projekat "1500+" predstavlja nastavak opremanja elitnih jedinica Vojske Srbije najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom, prethodno započet kroz realizaciju projekta "1500".

- Prikazanim naoružanjem značajno će se povećati sposobnosti, pre svega, pešadijskih i specijalnih jedinica Vojske Srbije i to je jedan od naših prioriteta i on se odvija u sklopu znatno šireg projekta razvoja i povećanja sposobnosti naoružanja Vojske Srbije koji je započeo pre dve godine i predviđa da se 90 sistema novog i modernizovanog naoružanja municije i vođenih raketa ali i ostalog uvede u Vojsku Srbije i da se njene sposobnosti dovedu na zadati nivo - rekao je Miloradović.

General Ljubiša Diković

Ministarstvo odbrane

General Ljubiša Diković, Foto: Ministarstvo odbrane

Projekat "1500+" obuhvata naoružanje i vojnu opremu iz domaćeg razvoja u koje spada nova generacija streljačkog naoružanja povećane efikasnosti, koja obuhvata modularne automatske puške M17 6,5 x 39 mm / 7,62x39 mm, snajperske puške repetirke M07 i poluautomatske M91 / 16, dalekometne snajperske puške 12,7 mm M12 i taktičke pištolje E3 9mm PARA - što su sve proizvodi "Zastava oružja a.d." Kragujevac i RBGR 40mm, koji proizvodi PPT Namenska.


Opremu čini i nova generacija municije 6,5 x 39 mm GRENDEL i 7,62 x 54R, kao i nova generacija nišanskih sistema za automatske puške (optički i refleksni nišan) i optoelektronski video nišan kao i osmatračko-nišanskih monokulara i binokulara za noćna dejstva.

Sredstva kojima se jedinice Vojske Srbije opremaju u okviru projekta "1500+" su i savremeni komplet zaštitne balističke i taktičke opreme, naoružana daljinski upravljana bezposadna platforma "Miloš", nova generacija osmatračkih optoelektronskih sistema "MIP-1" kao i oklopna borbena vozila "Lazar- 3".

Osim navedenog, projekat "1500+" obuhvata i set komunikaciono-informatičke opreme sa odgovarajućim softverima komandno-informacionog sistema, izviđačke bespilotne vazduhoplovne platforme "Vrabac" i KVADKOPTER i nova neborbena vozila ZASTAVA NTV.

Komentari (6)

goran

09.11.2017 18:51

Zar 1500 ljudi cini vojsku a ostali?!

Pera Detlic

09.11.2017 22:09

@goran - Ostali guraju tenkove da upale.....hahahahaha

XXL

09.11.2017 19:22

Pokažite šta su tri obroka za vojsku ...

keja

10.11.2017 08:06

Puške predugačke, bolje da su kopirali VHS-2...

saw

10.11.2017 09:47

kakvi su generali a posebno ministar vojni vojska je divna

Pera Detlic

10.11.2017 16:21

@saw - Vlast sta radi i koju prasinu baca glupom srbinu u oci sa ovih 6 Migova i kobajagi modernizacijom vojske gedzo ce to da oseti kad pocne pobuna na jugu Srbije...ici ce sa puskom da gusi ustanak i da spasava sta mu je ostalo od drzave.