Vreme je da sva čula uživaju!


Goran Srdanov
Ipak, bogata trpeza puna raznih jela i poslastica, pa na sve to i uskršnja jaja i razna pića opterećuju ceo organizam, posebno organe za varenje i žuč. Zato, jedite pametno, od svega pomalo, pravite pauze, nešto samo probajte, po nešto preskočite, a poslastice jedine nekoliko sati posle ručka. Uživajte, bez prejedanja, Uskrs se slavi više dana.
Gibanica
Potrebno je: 500 g kora, 6 jaja, 200 g kajmaka, 300 g sira, ulje, kisela voda, so po ukusu
Priprema: Okruglu šerpu namažite uljem. Jaja umutite, dodajte izmrvljeni sir i kajmak. Probajte i dodajte so po ukusu. Uključite šoret na 180 stepeni. Stavite kore tako da deo bude na dnu, na stranicama šerpe i malo da prelaze preko. Složite dve kore na dno šerpe. Koru kratko potopite u smesu i zgužbanu stavite na jedan kraj šerpe. Ponovite isto sa ostalim korama. Zatvorite gibanicu sa dve kore odozgo i krajevima sve zatvorite. Preostalom smesom prelijte gornju koru. Pecite gibanicu na 180 stepeni oko sat vremena. Dužina pečenja zavisi od debljine gibanice. Gotovu gibanicu prekrijte krpom i kada se progladi, izvadite je iz šerpe i secite na kriške.

Shutterstock
Tanjir sa povrćem
Potrebno je: 3 veze mladih rotkvica, 3 veze mladog crnog luka, veza mladog belog luka,
Priprema: Očistite rotkvice i mladi luk. Servirajte na tanjiru povrće i u činijicu stavite so da svako soli po ukusu.
Glazirana mlada šargarepa
Potrebno je: kg mlade šargarepe, 100 g putera, so i biber
Priprema: Očistite mladu šargarepu, stavite u sud i nalijte toplom vodom. Skuvajte je, ali vodite računa da se ne prekuva. Procedite i stavite u činiju. Dodajte so i biber po ukusu i protresite sud da se ravnomerno rasporede začini. Stavite puter i sve lagano promešajte.

Shutterstock
Mladi krompirići
Potrebno je: 2 kg mladih krompirića, ulje i so
Priprema: Mlade krompiriće sa ljuskom operite i prosušite. Kratko ih obarite u malo vode. Procedite ih i stavite da ispari višak vode. Ugrejte ulje u tiganju i pecite krompiriće sa svih strana. Ovako pripremljeni krompirići manje upiju ulja.
Mediteranski spanać
Potrebno je: kg spanaća, 2 kašike maslinovog ulja, 3 čena belog luka, so, biber, suvi začin
Priprema: U sud sipajte ulje i ugrejte na srednjoj temperaturi. Dodajte sitno seckani beli luk da se proprži, ali da ostane svetle boje. Opran spanać stavite u sud i okrećite da se izdinsta, omekša, ali i da ostane lepe zelene boje. Dodajte začine po ukusu.
Salata od jaja i mladog luka
Potrebno je: 8 jaja (iskoristite polupana kuvana jaja), veza mladog luka sa zelenim delom, so, biber, ulje, sirće
Priprema: Očistite jaja i isecite na kolutove ili kriške. Mladi crni luk isecite na kolutiće i dodajte jajima. Posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte sirće i ulje po ukusu. Sve lagano izmešajte. Umesto klasičnog dresinga, sirćeta i ulja, možete staviti 2 supene kašike majoneza.

Shutterstock
Teleća čorba
Potrebno je: 250 g telećeg ili junećeg mesa, zelen za supu, 80 g korena celera, glavica crnog luka, 5 zrna bibera, 3 kašike ulja, kašika brašna, kisela pavlaka, limun, so, biber, suvi začin, lovor list, seckani listovi svežeg peršun lista
Priprema: Meso isecite na kockice. Zelen za supu i koren celera isecite na jednake kockice. Crni luk sitno iseckajte. U sud stavite 2 kašike ulja i dinstajte meso. Kada je potamnelo sa svih strana, dodajte luk, zelen i celer. Izdinstajte da omekša povrće. Nalijte toplom vodom iz kuvala, promešajte i dodajte biber, lovor list i malo suvog začina. Kada proključa, smanjite temperaturu i kuvajte dok meso i povrće ne omekšaju. Propržite brašno na jednoj kašiki ulja i kada se pojave mehuriči, prelijte sa malo čorbe, promešajte i sve sipajte u čorbu. Kuvajte još desetak minuta. U činiju za serviranje stavite pavlaku i umutite je. Sipajte ostatak čorbe i sve promešajte. Pospite seckanim peršunom.
Rolat od mlevenog mesa sa jajima
Potrebno je: 500 g mlevenog mesa, 5 kuvanih jaja (upotrebite jaja koja su pukla), glavica crnog luka, 3 čena belog luka, jaje, prezle, so, biber
Priprema: Mleveno meso stavite u činiju i dodajte sitno seckani crni i beli luk. Dodajte jaje, posolite i pobiberite i sve dobro izmešajte. Prezle dodajte malo po malo da upiju tečnost. Kada se smesa lepi kao hleb, a odvaja od suda, napravite valjak. Na radnu površinu stavite pvc foliju, stavite smesu i odgore stavite pvc foliju. Izravnajte smesu u obliku kalupa za pečenje. Skinite gornju foliju i složite po dužini jaja. Prostor između jaja napunite smesom. Urolajte pomoću folije rolat, zategnite ivice, a krajeve zavijte. Ostavite da odstoji oko pola sata. U sud za pečenje stavite pek papir, sa smese skinite foliju i složite rolat tako da vam sastav rolata bude na dnu suda. Rerna mora biti ugrejana na 180 stepeni. Kada stavite rolat, smanjite na 160 stepeni i pecite najmanje sat vremena.

Profimedia.rs
Jagnjeće pečenje
Priprema: Pripremite meso dan ranije. Ostavite da dostigne sobnu temperaturu. Namažite uljem, a odličan ukus imaće ako ga namažete maslinovim uljem. Jagnjetina se može i špikovati belim lukom i ruzmarinom. Nožem u mesu napravite rupe i stavite odvojeno beli luk i ruzmarin.
Peče se tako da donja strana bude na dnu pleha. Pecite na 160 stepeni, dok se ne ispeče i meso počne da odvaja od koske.
Praseće pečenje
Priprema: Kada ste meso pripremili, namažite kožu uljem, a najbolje sa svinjskom mašću. Na dno pleha stavite rešetku ili ako nemate stavite, drvene varajče. Meso stavite tako da kožica bude gore okrenuta. Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni, a kada počnete da pečete, smanjite temperaturu na 160. Pravilo je da se kilogram mesa peče jedan sat.
NJAM, SLATKO!

Shutterstock
Brza torta sa jagodama
Potrebno je: veće pakovanje piškota, 600 g jagoda, 1 l slatke pavlake za šlag, 4 kašike šećera, malo mleka
Priprema: Umutite šlag i dodajte jednu po jednu kašiku šećera. Ostavite da se kratko ohladi u frižideru. Očistite jagode i prepolovite po dužini. Pospite sa malo šećera. Na tanjir složite jednu po jednu piškotu koju kratko umočite u mleko. Odgore stavite šlag i složite jagode. Ponovite postupak tako da torta ima dva reda. Na kraju, celu tortu premažite šlagom i odgore ukrasite jagodama.
Čokoladna torta
Potrebno je: 6 jaja, 6 kašika šećera, 5 kašika brašna, kašika gustina, supena kašika kakaa, vanilin šećer, 1 l slatke pavlake, 200 g čokolade
Priprema: Umutite belanca u čvrst sneg. Žumanca umutite sa šećerom i sjedinite smesu. Brašno pomešajte sa kakaom i vanilin šećerom. Sve prosejte kroz cediljku. Dodajte malo po malo brašna i mešajte ručno u smeru kretanja kazaljke na satu. U oblik za pečenje stavite pek papir, a stranice namažite puterom. Sipajte smesu, malo prodrmajte da se izjednači i pecite u ugrejanoj rerni na 170 stepeni deset do petnaest minuta. Dužina pečenja zavisi od debljine smese. Izvadite i stavite na rešetku da se dobro prohladi. U sud sipajte vodu i, kada proključa, stavite činiju sa izlomljenom čokoladom. Smanjite temperaturu i kada se čokolada otopi, pomešajte je sa slatkom pavlakom. Dobro izmešajte i ostavite da se dobro ohladi u frižideru. Umutite mikserom da dobijete penasti krem. Kore za tortu isecite i svaku poprskajte sa sokom od ceđene pomorandže. Nafilujte tortu, odgore i sa strane je ravnomerno namažite. Ukrasite je listićima crne i bele čokolade.
Komentari (1)
RATKO
01.05.2016 21:06
Bravo, odlicno sve, Hristos Uskrse!