Apoteka lekovi lečenje
Dejan Živančević
Lekovi Tablete Pilule

Shutterstock

Ilustracija: Shutterstock

Nema sledećih lekova - za HIV, gvođže u sirupu za lečenje malokrvnosti, lek za obolele od dijabetesa, antibiotik, potom lekovi za lečenje dijareje, angine pektoris psorijaze, anksioznosti, ali i antipsihotik i ono što najviše brine pacijente - protiv zgrušavanja krvi!

Kako stoji u nedeljnom izveštaju “Apoteke Beograd” od četvrtka, za 12 od 20 lekova nedostajućih medikamenata postoji “zamena”, odnosno paralela koja ima isti sastav i dejstvo samo je u pitanju drugi proizvođač, dok za ostatak lekova toga nema.

Pacijente, koji boluju od kardiovaskularnih bolesti, najviše brine nestašica “sinkum 4” (acenokumarol), za koji ne postoji najava kada će se pojaviti, niti je u listi navedena zamena za njega.

Da nema razloga za brigu navodi za “Alo!” prof. dr Miljko Ristić, naš najpoznatiji kardiohirurg, koji objašnjava da na tržištu postoje dve “zamene” za taj lek.

Ministarstvo prati situaciju!

U Ministartvu zdravlja kažu za “Alo!” da prate situaciju u vezi sa nestašicom lekova i trude se da nađu sistemsko rešenje kontinuiranog snabdevanja apoteka.

- Tržište je dobro snabdeveno jer za trenutno nedostajuće lekove postoje njihove paralele ili zamene. One su istog kvaliteta i sastava samo od drugog proizvođača. neka pacijenti u Srbiji ne brinu - naveli su oni.

- Lekovi iz te grupe usporavaju zgrušavanje krvi. Propisuju se za prevenciju tromboze ili formiranja krvnog ugruška u krvnom sudu, kod onih koji imaju poremećaj srčanog ritma, takozvane fibrilacije ili tahikardije. Takođe, to su lekovi koji se propisuju pacijentima kojima su ugrađeni veštački srčani zalisci. Neka građani ne strahuju kojima je propisana ta terpija jer postoji alternativa. Nisam siguran koji od tih “zamena” idu na recept. Bitno je da svi oboleli slušaju svoje lekare i pridržavaju se propisane terpaije - naveo je prog. dr Ristić.

Istovremeno, ovih dana svoje lekove neće naći ni oboleli od dijabetesa, koji koriste medikament generičkog naziva “metformin”, ali se očekuje da će on u apotekama naći već tokom ovog meseca. Kako je navedeno u nedeljnom izveštaju “Apoteke Beograd”, u toku njegov uvoz. Takođe, ta zdravstvena ustanova “nema najavu, niti prognozu” kada će se pojaviti lekovi za lečenje dijareje, angine pektoris i anksioznosti. Za njih nisu navedene njihove “zamene”, koje mogu da se podignu na recept.

Ista situacija je i sa lekom za lečenje psorijaze (acitretin), koga više uopšte neće biti jer je prestao da se uvozi. Nema ni “Galenikinog” krema za infekciju kože, za koju nije navedena paralela, niti podatak kada bismo mogli da ga očekujemo.

Komentari (13)

OSTAVKA

15.03.2017 08:21

Zlatibore Loncaru,opet trgujes sa farmaceutskim kucama do kraja???

BG

15.03.2017 08:46

Plati narode! Neka se voze i trose a ti placaj.

Dokle više?

15.03.2017 09:04

Da li smo mi zarobljenici sopstvene zemlje? Svaki lek preko dzepa naroda. Dara je prevršila meru.

saw

15.03.2017 09:13

bice lekova samo dok poskupe

"Хумана еутаназија"

15.03.2017 13:08

Се спроводи у Србији.

SAD CE SVE

15.03.2017 13:40

NA RECEPT ALI DA PLATIŠ SVE KAO I DO SADA. NAPREDNO.

Čekic u ruke

15.03.2017 14:10

Pare nemam lekovi mi trebaju i čekic ce da radi. Gde su moje godine staža? Gde mi mladost ostala? Oboleli narod nema po par hiljada mesečno za lekove. Nema ni za hranu i plus participacije i plus kupovina uz recept i AMAN BAGRO DOSTA VIŠE.

BANDA

15.03.2017 14:11

BANDICA VLADA SRBIJOM I JOŠ TRAŽE DA GLASAMO ZA NIH. E NECE MOCI VIŠE.

ST

15.03.2017 20:29

E sad narode opet napredno glasaj?

Opste cetnicko obrazovanje

16.03.2017 02:56

Ви на власти да вам Бог да да све што на народу на лековима ућарите да потрошите на исте те лекове!!!! Да вам апотека буде самопослуга!

severnetribine

16.03.2017 03:01

Vi bas hocete das vas stigne sirotinjska kletva?? Da, da, vi na vlasti! Vi iz SNS i vi iz SPS !! To je ona "sve sto na sirotinji zaradio, na doktore potrosio!".

Zrpa

16.03.2017 03:07

Ovima na vlasti trebaju takodje lekovi. I to najvise : "drvocepan" i "batinopirin"! Moze i dupla doza " metamotkana".

kostadin

16.03.2017 05:19

Ako nađu sistemsko rešenje kontinuiranog snabdevanja apoteka.Ne mogu da ga nađu jer apoteka kada dobije pare podeli prvo sebi plate pa nabavlja lekove za ono što ostane. Prema ovom sebičnom sistemu lekova sigurno neće bit nikako.