Zapečene ćufte u ljutom paradajz sosu


promo
Sastojci:
500 g mlevenog mesa
1 jaje
1-2 glavice crnog luka
2 tanje kriške bajatog hleba
3 čena belog luka
po ukusu so
po ukusu mleveni biber
1 kašika suvog začina
3 kašike ajvara (pinđura)
1 kašičica aleve paprike
po ukusu ljute tucane paprike
3 dl paradajz sosa
1 kašika šećera
1 kašika brašna
ulje
Priprema:
Na malo ulja prodinstajte sitno seckan crni luk pa kada omekša sklonite sa vatre. Potopite hleb u malo mleka ili vode. U posudu stavite mleveno meso, polovinu prodinstanog luka, jaje, oceđen hleb, so, mleveni biber, sitno seckan beli luk i suvi začin pa sve zajedno dobro umesite rukama. Uzimajte po malo smese i pravite lopte (ćufte) srednje veličine.
Na ulju propržite pripremljene ćufte sa svih strana pa ih stavite u vatrostalnu činiju. Na istom ulju dodajte ostatak prodinstanog luka, brašno, zatim ajvar (pindžur), alevu papriku i po želji ljutu tucanu papriku i na kraju sos od paradajza. Sve kuvajte oko desetak minuta, uz mešanje. Na kraju dodajte i šećer, promešajte i preručite u vatrostalnu činiju sa ćuftama. Ukoliko želite, između ćufti možete staviti predhodno upola obaren krompir. Jelo stavite u zagrejanu rernu, prekrijte alu folijom i pecite oko 10-15 minuta na 200 stepeni a zatim sklonite foliju i pecite još nekoliko minuta.
Ove ukusne ćufte poslužite sa pire krompirom.