Čvarak čvarci
Profimedia
Čvarak čvarci

Profimedia

Čvarci idu uz pivo, Foto: Profimedia

Nik Kolmen iz Eseksa pokrenuo je pre tri godine posao sa čvarcima sa minimalnim ulaganjem, a danas je milioner!

Nik je 2014. godine osnovao je firmu koja se bavi proizvodnjom gurmanskih čvaraka i to za samo 600 evra. Sada njegova kompanija godišnje pravi promet od 4 miliona evra.

"Zbog opklade sam naterao sebe da probam da otpočnem ovaj posao i to sa ograničenim kapitalom. Umesto da brinem o tome kako da zaradim novac, usresredio sam se na svoju strast i na ono što stvarno volim da radim", kaže Nik.

Prvo o čemu jeste razmišljao jesu pabovi i čvarci kao grickalice! Svoju ideju usmerio je ka ukusu i ambalaži, a sada se njegovi čvarci prodaju u mnogim prodavnicama širom Velike Britanije.

"U međuvremenu smo odlučili da malo promenimo ambalažu kako bi čvarcima dali jednu novu dimenziju. Sada ih prodajemo i u staklenim posudama", kaže Nik kome posao cveta.

Usput je pronašao i partnera Endrua. Njih dvojica su se upoznali na fakultetu, a biznis su razvijali polako i sigurno. Kada je biznis krenuo da se razvija velikom proizvođaču su prodali 20 odsto deonica firme za 75.000 evra i taj novac su uložili u dalji razvoj.

Sada u Nikovoj firmi radi 16 ljudi. Tim je podeljen na finansije, dizajn, prodaju i distribuciju. U međuvremenu, raspon ponude se proširio na čak devet različitih ukusa, a Nikove čvarke možete kupiti

"Svi u ovom trenutku gledaju na zdravlje, ali kada postoji trend u zdravlju, takođe postoji i trend opuštenosti", rekao je Nik.

Komentari (4)

nedjo

24.12.2017 13:49

kako da ne...

niški

24.12.2017 19:27

mnogo je lakše njima ....tržište i kupovna moć je u suštini najbitnija...ja bih mogao da napravim vagon čvaraka ali kome ih prodati u zemlji gde svaka druga kuća pravi svoje čvarke i gde je kupovna moć mala...a da ne pričam o problemima oko izvoza...

Laki

25.12.2017 08:46

@niški - Čvarci su nekada bili sirotinjska hrana i svima dostupni ljudi su ih kupovali na burad i hranili svinje sa njima sada kada je kilo čvaraka od sest do devet evra mnogima je mislena imenica kupovina i na trzistu se prodaje sve i svasta samo ne pravi čvarci, nesto sto pomalo lici na čvarke tvrdo i neukusno,a i mnogo je čvaraka koji se prave od dimljene slanine kojoj je istekao rok, ili narodski receno ubuđala se,tako da tu po ovakvim cenama zarade nema

Pera Detlic

25.12.2017 11:06

Moze li lepo da se zaradi od beli bubrezi? Kupuju li to na zapadu?