Ilustracija
Shutterstock
Ilustracija

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najviše ga ima u sokovima, slatkišima i kolačima, a često su šećeri skriveni i u nekim drugim namirnicama kao što su kečap, razne vrste pahuljica, peciva, voćnih jogurta, konzervisanog voća i povrća...

- Sav višak glukoze, do koje se beli šećer i ostali šećeri razgrađuju, biva uskladišten kao rezerva energije u jetri i mišićima u obliku glikogena, a zatim se višak pretvara u masti i deponuje u masnim ćelijama. Pri svakom varenju naglo raste količina glukoze u krvi, što izaziva naglo lučenje insulina, da bi se održala određena glikemija. Kod osetljivih osoba to može dovesti do hipoglikemije, čiji su prateći simptomi umor, slabost, preznojavanje, muka i gađenje. Dugogodišnje uzimanje većih količina brzoresorbujućih šećera dovodi do dijabetesa - objašnjava Jasmina Mitevska, doktorand prehrambene tehnologije biljnih proizvoda.
Postoji mnogo zamena za beli šećer, ali odmah treba otpisati veštačke zaslađivače. Predstavljamo vam prirodne!

Sirup od agave, superzaslađivač

Prirodni, okrepljujući osveživač od agave veoma je sladak, čak 30 odsto slađi od običnog šećera, a ima veoma mali glikemijski indeks (17). Ovaj sirup se sporo apsorbuje i ne dovodi do naglih skokova glukoze.
KAKO SE KORISTI Za zaslađivanje kafe, čaja, sokova, a može se dodati i u kolače i torte. Osmina kašike sirupa od agave odgovara jednoj kašiki šećera.

Ječmeni slad, zamena za med

Malteks ili ječmeni slad je prirodni proizvod dobijen od celog zrna proklijalog ječma. Bogat je maltozom i predstavlja odličnu zamenu za med i beli šećer. Malteks deluje umirujuće na suvi kašalj, bogat je vitaminima i mineralima kao što su kalcijum, gvožđe, magnezijum, beta-karoten i vitamin B, pa se preporučuje u ishrani dece, trudnica, rekonvalescenata i sportista.
KAKO SE KORISTI Kašika šećera odgovara kašičici i po malteksa. Posebno je dobar za pripremanje slatkih testa.

Pirinčani slad, izvor energije

Pirinčani slad je idealan zaslađivač jer sadrži oko 30 odsto rastvorljivih složenih ugljenih hidrata, oko 45 odsto maltoze, tri-četiri odsto glukoze i 20 odsto vode. Glukoza se odmah apsorbuje u krv, maltozi je potrebno oko 90 minuta, dok ugljeni hidrati u krv dospevaju za četiri sata. Zato je pirinčani slad konstantan izvor energije, za razliku od jednostavnih šećera.
KAKO SE KORISTI Pirinčani slad ima pun, nežan ukus i može da zameni beli šećer u svim receptima. Jedna i po šolja pirinčanog slada odgovara jednoj šolji belog šećera.

Stevija nema kalorija 

Trenutno najtraženiji prirodni zaslađivač dobija se iz biljke Stevia rebaudiana bertoni. Prednost stevije u odnosu na ostale zaslađivače je to što ne sadrži kalorije i ugljene hidrate, glikemijski indeks joj je nula i njeni molekuli se ne raspadaju na temperaturi do 200 stepeni, tako da hrana ne gubi sladak ukus tokom termičke obrade.
KAKO SE KORISTI Sedam kapi stevije odgovara kašičici šećera. Koristi se za zaslađivanje hladnih i toplih napitaka, kolača, torti, sosova i supa. Dobro se rastvara u hladnim i toplim tečnostima. Na tržištu postoji stevija u prahu, u obliku tabletica i kapi.

Ne žuti, nego smeđi

Žuti šećer dobija se, kao i beli, od šećerne repe, i to u pretposlednjoj fazi izbeljivanja, dakle nije ništa zdraviji od belog. Smeđi šećer se pak dobija od šećerne trske. On je pogodan i za dijabetičare.

Kakao

Shutterstock

Kakao, Foto: Shutterstock

Puter od Kakaoa

Puter od kakaoa je masnoća bez holesterola i bez transmasnih kiselina, pa predstavlja odličnu alternativu životinjskim masnoćama i hidrogenizovanim uljima, koja se koriste za prženje i kuvanje. Daje energiju i poboljšava koncentraciju. Najzdravija čokolada
POTREBNO JE 500 g rastopljenog malteksa, kakao, mleveni badem ili lešnik, mleveni lan, 100 ml lanenog ulja, seckana brusnica, 100-150 g biljnog mleka u prahu (sojino, pirinčano ili heljdino)
PRIPREMA Sve sastojke sjedinite i kad se smesa stegne, secite na štangle.

Slatko

Shutterstock

Slatko, Foto: Shutterstock

 

Fruktoza ili dekstroza 

Fruktoza je voćni šećer iz voća i meda, dva puta je slađi od belog šećera, a zahteva znatno manju količinu insulina za varenje, tako da je pogodna za dijabetičare i sportiste. Iz ovog razloga preporučuje se i osobama koje drže redukcionu dijetu. Fruktoza, kao zaslađivač, može da se dodaje u sve poslastice.
S druge strane, dekstroza ili grožđani šećer pripada grupi prostih ugljenih hidrata koji odmah nakon konzumiranja dospevaju u krv i predstavljaju izvor brze energije. Lako je svarljiv i ne opterećuje organe za varenje, pa se preporučuje u ishrani sportista, budući da brzo popunjava depoe glikogena, a time se sprečava razgradnja mišićnog tkiva. Dekstrozu mogu koristiti svi ljudi izloženi većim fizičkim naporima. Za brzu nadoknadu energije može se razmutiti u čaši vode ili soka i popiti.

Mleko od badema

POTREBNO JE: šolja badema, 4 šolje hladne vode, kašika nerafinisanog ulja, kašika malteksa 

PRIPREMA U malo kipuće vode stavite badem na svega 10 sekundi. Izvadite ga i ostavite da odstoji dva-tri minuta. Ocedite ga i skinite mu ljusku, pa ga stavite u blender i izmeljite sa ostalim sastojcima, pa procedite. Mleku možete da dodate malo cimeta po želji.

Napravite sami biljno mleko

Sva biljna mleka su daleko zdravija, hranljivija i ukusnija od bilo kog mleka životinjskog porekla. Za razliku od životinjskih mleka, čije hranljive materije naš organizam može da apsorbuje samo do 25 odsto, hranljivi sastojci iz biljnih mleka mogu da se apsorbuju u potpunosti. Kravlje mleko crpi kalcijum iz kostiju, dok biljna mleka doprinose jačanju kostiju i celokupnog organizma. Ove napitke rado će konzumirati ljudi svih uzrasta, a posebno deca. Sva ova mleka možete da kupite, ali i da ih napravite sami. Kako u receptima u poslednje vreme, naročito na internetu, često srećemo bademovo mleko, dajemo vam ovaj fenomenalni recept.