Zaštita od sunca stiže iz tanjira


shutterstock
Intenzivna naučna istraživanja poslednjih godina ispituju dejstvo pojedinih vrsta hrane na prevenciju fotooštećenja kože, prevremenog starenja, čak i razvoj karcinoma kože.
- Odranije se zna za zaštitnu moć proantocijanidina iz grožđa i crnog vina, soka borovnice i jabuke, betakarotena iz šargarepe, hlorofila iz zelenih i modrozelenih algi - pojašnjava dermatolog Gorana Isailović. - Poslednja istraživanja na spisak zaštitnika od sunca stavljaju brokoli, kao i likopen iz paradajza. Smatra se da kuvanjem paradajza i konzumiranjem koncentrovanih proizvoda kao što je paradajz pasta znatno povećavamo ukupnu zaštitu kože od štetnih dejstava UV zračenja.

profimedia
„Antisolarna“ dijeta koju predlaže dr Isailović, treba da svakog dana sadrži citrusno, kao i crveno i žuto voće i povrće, s kojim ipak ne treba preterivati. Kao grickalice treba unositi koštunjavo voće. Osim toga, korisno je jesti i soju, proizvode sa sojom, i popiti šolju toplog kakaoa. Obavezno je popiti barem dve šolje zelenog čaja dnevno.
Celer samo uveče
- S druge strane, neke namirnice mogu da pojačaju efekat sunca na kožu - upozorava dr Isailović. - Najpoznatija od njih je celer. Zato je preporučljivo da se ova namirnica u letnjim mesecima konzumira isključivo uveče, pre odlaska u postelju.