Sunčanje
shutterstock
Sunčanje

shutterstock

Sunčanje, Foto: shutterstock

Intenzivna naučna istraživanja poslednjih godina ispituju dejstvo pojedinih vrsta hrane na prevenciju fotooštećenja kože, prevremenog starenja, čak i razvoj karcinoma kože.

- Odranije se zna za zaštitnu moć proantocijanidina iz grožđa i crnog vina, soka borovnice i jabuke, betakarotena iz šargarepe, hlorofila iz zelenih i modrozelenih algi - pojašnjava dermatolog Gorana Isailović. - Poslednja istraživanja na spisak zaštitnika od sunca stavljaju brokoli, kao i likopen iz paradajza. Smatra se da kuvanjem paradajza i konzumiranjem koncentrovanih proizvoda kao što je paradajz pasta znatno povećavamo ukupnu zaštitu kože od štetnih dejstava UV zračenja.

Paradajz

profimedia

Paradajz, Foto: profimedia

„Antisolarna“ dijeta koju predlaže dr Isailović, treba da svakog dana sadrži citrusno, kao i crveno i žuto voće i povrće, s kojim ipak ne treba preterivati. Kao grickalice treba unositi koštunjavo voće. Osim toga, korisno je jesti i soju, proizvode sa sojom, i popiti šolju toplog kakaoa. Obavezno je popiti barem dve šolje zelenog čaja dnevno.

Celer samo uveče

- S druge strane, neke namirnice mogu da pojačaju efekat sunca na kožu - upozorava dr Isailović. - Najpoznatija od njih je celer. Zato je preporučljivo da se ova namirnica u letnjim mesecima konzumira isključivo uveče, pre odlaska u postelju.