Testenina, pasta, makarone
Profimedia.rs
Testenina, pasta, makarone

Profimedia.rs

Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

Testenina kada se priprema kao obrok sadrži: biljna vlakna (povrće i mahunarke), mono nezasićene (maslinovo ulje, orah) i poli nezasićene (riba) masne kiseline, antioksidante (paradajz sos) i proteine (sir, živinsko i nemasna mesa).

Poznato je da je testenina redovno na jelovniku sportista. Ovi ugljeni hidrati obezbeđuju glukozu neophodnu za rad mozga ali i održivu energiju za rad mišića.

Nekoliko saveta za ukusan i zdrav obrok od testenine:

Birajte pastu od integralnog zrna žitarice čime ćete povećati procenat biljnih vlakana. Ovakva testenina ima blago orašast ukus. Ako vam se on u početku ne sviđa, pomešajte pola bele i pola integralne testenine. Vremenom ćete lako razviti naviku i postepeno povećati udeo integralne testenine.

Obratite pažnju na porciju – preporuke glase da je, u zavisnosti od uzrasta i fizičke aktivnosti osobe, potrebno 60 do 80 g nekuvane testenine ili 1 do 1 ½ šolje (za mleko) kuvane testenine.

Uravnotežite obrok testenine sa porcijom “zeleniša" – ovako obezbeđujete folate, vitamin A i C. Poslužite uz testeninu grilovano povrće - brokoli, karfiol ili špargle, dinstani spanać ili kelj, obarenu boraniju ili grašak. Na ovaj način dobijate obrok koji zasiti a, pri tome, niste pojeli veliku količinu same testenine.

Birajte posne proteine – nemesni obrok koji obezbeđuje proteine je testenina pomešana sa mahunarkama (pasulj, sočivo, leblebija). Ukoliko ne možete bez mesa, neka to bude piletina, ćuretina ili teletina.

Sir neka bude samo “garnirung” – neki recepti preporučuju da se sir koristi u toku pripreme soseva (parmezan, pekorini). Ipak, da bi se dobio zdrav obrok, sir je najbolje dodati na kraju serviranja, piše Najboljamamanasvetu.com.