OPASNOST VREBA IZ KONZERVE TUNJEVINE?! Nije živa najgora, još jedan mineral ugrožava zdravlje
Foto: fripeek

Ako i vi spadate među osobe kojima je omiljeni lagani obrok tunjevina iz konzerve s pirinčem, testom ili salatom, imamo loše vesti. 

Samo jedna konzerva tunjevine u sebi sadrži 18.11 mikrograma žive, dok je dozvoljen maksimalni unos žive je 1.6 mikrograma po kilogramu telesne mase i to nedeljno! Zato vodite računa da konzerviranu tunjevinu ne konzumirate previše. Jedna studija koja je sprovedena na Univerzitetu u Bingamtonu u Njujorku, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Food and Function", upozorava na količinu cinka u konzerviranoj tunjevini.

"Povećanje propustljivosti creva nikako nije dobro jer to znači da jedinjenja, koja ne bi trebalo da uđu u krvotok, mogu tu da dospeju. Ovo stanje zove se "sindrom propusnog creva" i može da izazove multiplu sklerozu. U suštini dolazi do oštećenja imuniteta zbog materije koje organizam apsorbiruje kroz propusna creva", objašnjava vodeći naučnik studije Grečen Maler.

Povišen nivo cinka u organizmu manifestuje se kroz povraćanje, mučninu, gubitak svesti i visoku temperaturu., a velike količine u organizmu mogu da prouzrokuju pad gvožđa i glukoze.

Zaključak je da konzervirana tunjevina nije štetna ako je jedemo u malim količinama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading