doktorka , pedijatar Jovanović
printscreen/tvprva
doktorka , pedijatar Jovanović

printscreen/tvprva

Foto: printscreen/tvprva

Pedijatar dr Ida Jovanović rekla je na Prvoj da broj obolele dece raste, a da postoji i karakteristična slika po kojoj lekari prepoznaju ima li dete kovid 19 ili neku drugu respiratornu infekciju.

"Broj raste, a procenat je veći nego ranije. I u ranijim sojevima, dete je moglo da oboli ali ređe. Čak za 50 do 100 odsto je veći broj dece, ali je to i dalje ređe nego kod odraslih. Imaju blaže kliničke slike, boluju par dana ali inficiraju celu porodicu. Toliko je sada zarazan ovaj soj", rekla je ona.

Novi soj uspeva da se "probije" i do dece iako su manje podložna zarazi, ali kada do nje dođe, dete "po pravilu" zarazi čitavu porodicu i ukućane.

"Infektivnost se povećala, dečja tkiva imaju manje receptora od odraslih, ali virus sada i sa manjom koncentracijom može da izazove bolest. Novi soj se neverovatno brzo razmnožava i deca obole", rekla je ona.

Deca i odrasli leče se slično, ali postoje specifične kliničke slike, multisistemske, koje se ne viđaju kod odraslih.

"Intenzivno zapaljensko stanje se dogodi, tada je dete životno ugroženo. Ali to je mali procenat, recimo, od 500.000 preminulih u Americi, samo je 270 bilo dece", rekla je ona.

Da li je svaka upala pluća "znak" korone, kako lekari razlikuju šta su simptomi obične respiratorne infekcije a šta kovid? Dr Jovanović kaže da je jedna stavka dijagnostike ključna.

"Kod dece upala pluća nije tako česta, danas svako zapaljenje pluća izaziva sumnju na kovid. Dete može imati i temperaturu, febrilno stanje ili druge simptome, ali karakteristično za kovid je da je rendgenološka slika veoma specifična. Dete koje ima znake korone odmah se testira, pa dijagnoza nije teška", rekla je ona.

Kada deca preleže kovid, smeju li da se vrate normalnim aktivnostima ili bi trebalo da budu posebno oprezna?

"Kod blaže kliničke slike, deca se brzo oporave. Adolescenti koji se aktivno bave sportom, ne smeju tri meseca po završetku bolesti da idu na treninge ako ih imaju često, 4-5 puta nedeljno. Upala srčanog mišića može da se dogodi a to je veoma ozbiljno stanje. Kod odraslih, više od 70 odsto ljudi koji su preležali imaju neki vid upale. Kod dece ta ispitivanja još nisu gotova, ali veliki napor se ne savetuje", rekla je dr Jovanović.