Automobil Zimske gume sa šiljcima Džip Terenac Sneg Zima
Shutterstock
Automobil Zimske gume sa šiljcima Džip Terenac Sneg Zima

Shutterstock

Automobil Zimske gume sa šiljcima Džip Terenac Sneg Zima, Foto: Shutterstock

Tu je 8 odličnih saveta kako da vam se ne zaledi staklo, vrata:

1. Ako imate mogućnosti, uvek automobil parkirajte tako da prednji deo bude okrenut na istok. Tako će prve jutarnje zrake polako otapati led na šoferšajbni.


2. Napravite tečnost za odleđivanje stakala koju ćete ujutro samo pošpricati po ledu. U bocu stavite litar alkohola, decilitar vode i malo deterdženta za pranje posuđa. Dobro promućkajte. Postoji još jedan recept - naspite u bocu s raspršivačem alkohol i vodu u razmeri 2:1 (dve trećine alkohola i trećina vode).

 3. Zaštitite brave od leda. Tu pomaže WD40. Ušpricajte ga u brave na automobilu i neće se zalediti preko noći.


4. Da se vrata ne zalede premažite gumu oko vrata automobila nekom masnoćom. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje... Napravite to čim izađete iz vozila kako bi naredno jutro bez problema otvorili vrata.


5. Ako se nađete negde u gradu, stakla vam se zalede, a kod sebe nemate ni sprej, ni toplu vodu ni strugalicu - posegnite za kreditnom karticom i ostružite led. To će ići malo sporije, ali ipak ćete nakon nekog vremena moći sesti u auto i odvesti se kući.


6. Čarape stavite na brisače! Da, dobro ste pročitali. Navucite stare čarape na brisače kako ih ujutro ne bi našli "zalijepljene" za zaleđeno staklo. Ili, jednostavno ih dignite da ne stoje na staklu pa se neće ni zalepiti.


7. Retrovizori na automobilu neće se zalediti ako na njih stavite plastične vrećice. Možete ih omotati i gumenom trakom.


8. Stavite karton na stakla! Ovo je odličan način prevencije da se stakla na autu uopšte ne zalede koji vozači često koriste. Umesto kartona možete staviti i stari peškir.

OPREZ! Zaleđena stakla nikada ne zalivajte vrućom vodom jer mogu popucati, posebno ako već imaju manja oštećenja, upozoravaju stručnjaci. Pametniji zbor je mlaka voda koju na staklo nanesite krpom, piše 24.sata.hr.

Zima Termometar

Profimedia

Zima Termometar, Foto: Profimedia

 Trikovi kako da se stakla u autu ne zamagle

Premažite sva stakla penom za brijanje i dobro protrljajte papirnatim ubrusom, sve dok višak ne nestane.

Postoji još jedan trik - napunite stare čarape peskom za mačke, zavežite ih i ostavite da stoje u autu. Taj pesak upija vlagu pa će tako smanjiti njenu količinu i u vašem vozilu.