Stavljanje lanaca na gume ne mora da bude nikakva muka! Konačno otkriven trik profesionalaca! (VIDEO)

Alo.rs/SlobodnaBosna/T.Đ | Saveti 2019-12-29 09:13:43 2019-12-29 09:13:43

Zimske gume najbolje su i najsigurnije rešenje za sigurnu vožnju zimi, među ostalim i zato što na temperaturama ispod sedam stepeni imaju puno bolja svojstva od letnih guma.

Shutterstock

 

Zakon dopušta i korištenje letnjih guma s minimalno 4 milimetra profila i lancima spremnim za montažu na pogonske točkove. 

U takvom slučaju većina će auta opremljenih zimskim gumama voziti relativno normalno, za razliku od auta s letnjim gumama koji postaju bespomoćni, kako zbog prenosa snage, tako i zbog zaustavnog puta, mogućnosti skretanja i kontrole nad vozilom generalno.

Ako imate lance za sneg u slučaju zimskih uslova neće vam biti druge nego montirati ih na pogonske kotače.

Veličina lanaca mora odgovarati veličini i širini guma.

Vožnja s lancima podrazumeva i to da brzina kretanja ne sme biti veća od 50 km/h, a ona je ujedno i karakteristična po tome što montirani lanci debalansiraju točkovi što rezultira trešenjem upravljača. Tu je i mogućnost oštećenja elemenata osovine i naplataka, povećana buka u vožnji, neretko i oštećenje blatobrana. Lanci obavezno da moraju da se skinu čim na putu nema snega, kako zbog sigurnosti, tako i zbog zakona koji to propisuje.

 

Nakon upotrebe i čim je pre moguće, lance očistite u slatkoj vodi i posušite pre spremanja kako bi izbegli njihovo kordinisanje.

 

Expand player
Pogledajte više