A tu su i borovnice!
Poznata je izreka da se otrov čuva u malim bočicama, ali u njima se čuva i lek. Ovo je posebno tačno kada je reč o borovnicama, jer ova sićušna voćka potpomaže rad mozga, omekšava suvu kožu, a sprečava čak i razvoj kancerogenih ćelija! Zato navalite na borovnice, ribizle, i drugo bobičanstveno voće!
Čokoladna marmelada
Sastojci:
- 1 kg kupina
- 1 dl vode
- 1 kg šećera, kesica želatina
- 3 pomorandže
- 200 g čokolade za kuvanje
Priprema:
Očistite i isperite kupine, dobro ih ocedite i stavite da se kuvaju sa vodom 5-10 minuta. Narendajte koru pomorandže, a sok iscedite. Čokoladu iseckajte. Prokuvane kupine, tek malo ohlađene, propasirajte. Propasirane kupine stavite ponovno da se kuvaju, zatim dodajte rendanu koru i sok od pomorandže. Postepeno dodajte šećer, uz stalno mešanje. Neposredno pre početka vrenja dodajte želatin pomešan sa 2-3 kašike šećera. Kada krene da kipi, skidajte penu sa površine, pa kada pene više nema, dodajte čokoladu i dobro promešajte. Oprane i osušene tegle zagrejte u rerni, pa u tako vruće ulijte marmeladu i odmah zatvorite.
Marmelada od ribizli
Potrebno je:
- 1 kg očišćenih i opranih ribizli
- 500 g šećera
- 2 šipke vanile
- zvezdasti anis
Priprema:
Oprano i očišćeno voće pomešajte sa šećerom i ostavite da odstoji desetak minuta. Stavite voće sa šećerom na srednju temperaturu da se kuva i dodajte rasečene šipke vanile i jedan zvezdasti anis. Od trenutka kada provri, kuvajte još 10 minuta uz stalno mešanje. Sklonite sa vatre i kroz veliku cediljku dobro procedite marmeladu da bi otklonili semenke. Tako proceđenu marmeladu koja je u jako tečnom stanju sipajte u teglu od 750 mililitara i u jednu manju od 200-250 mililitara.
Sokić od borovnice
Potrebno je:
- 9 l vode
- 2-3 limuna
- 1,5 kg šećera
- 1 kg borovnica
Priprema:
Istući borovnice, pokriti limuntusom i šećerom. Ostaviti da stoji 24 sata i povremeno promešati. Sutradan naliti šerpu sa 9 litara vode i prokuvati 5-10 minuta. Procediti i nasuti u flaše.
Slatko od ribizli
Potrebno je:
- 1 kg očišćenih ribizli
- 1,5 kg kristal šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- pola kesice limuntusa
Priprema:
Očišćene ribizle (odvojene od grančica) operite i stavite u đevđir. Šećer prelijte sa malo vode da ogrezne. Šerpu sa šećerom stavite na ringlu i drmajte šećer sve dok se ne dobije gustina ređeg meda. Skinite šerpu na trenutak da se ključ spusti i lagano izručite ribizle. Vratite na ringlu i kuvajte do 15 minuta na tihoj vatri. Pred kraj dodajte vanilin šećer i limuntus. Skinite penu ako je ima. Pokrijte mokrom krpom i sutradan sipajte u tegle.
Džem od borovnica
Potrebno je:
- 1 kg borovnica
- 600 grama šećera
- 3 ploške limuna
Priprema:
Borovnice operite, očistite, stavite u šerpu i pospite šećerom i neka tako stoje oko dva sata, a povremeno ih protresite. Stavite ih na vatru i kuvajte 15 minuta, skidajte penu i pred kraj kuvanja dodajte limun. Tegle zagrejte u rerni i napunite ih džemom čim bude gotov. Okrenite ih na poklopac na nekoliko minuta.
Mešani džem sa voćnim čajem
Potrebno je:
- 400 ml vode
- 3 kesice čaja od šumskog voća
- 750 g marelica
- 150 g šargarepe
- 200 ml soka od jabuke
- kašičica limunske kiseline
- 1,2 kg šećera
- kremfiks
Priprema:
Prokuvajte vodu, prelijte preko kesica čaja i ostavite da odstoji desetak minuta. Marelice operite, očistite od koštica i isecite, a šargarepu izrendajte. Oko 15 minuta kuvajte marelice, šargarepu, sok od jabuke i limunsku kiselinu sa 1/3 količine šećera, zatim dodajte čaj, ostatak šećera i kremfiks, pa kuvajte još oko tri minuta, pritom skidajući penu. Toplo ulijte u tegle i zatvorite.