Deca ručak
Shutterstock

Na tržištu postoji veoma kvalitetna integralna testenina, koja se sporije vari i zadržava duži osećaj sitosti, a veoma je bogata vitaminima iz grupe B.

Čorba od bundeve

Čorba od bundeve

Shutterstock

Čorba od bundeve, Foto: Shutterstock

Potrebno je:
1 kg bundeve
glavica crnog luka
1 l bujona (ili od kocke za supu)
maslinovo ulje
1 dl pavlake za kuvanje
so ili suvi začin

Priprema: U sud sipajte 2 kašike maslinvog ili drugog ulja. Malo ugrejte i izdinstajte glavicu sitno seckanog crnog luka. Dodajte bundedvu sečenu na kockice ili narendanu. Dinstajte da omekša. Dodajte topao bujon ili toplu vodu. Prokuvajte da se bundeva dobro skuva. Štapnim mikserom dobro ispasirajte. Dodajte po ukusu so i suvi začin. Servirajte u činije, a odozgo ukrasite mlečnom pavlakom. Na kraju možete politi sa malo maslinovog ulja.

Savet: Bundeva je veoma zdravo jesenje i zimsko povrće. Koristi se za slana i slatka jela. Cena joj je veoma prihvatljiva. Za osnovu možete koristiti domaći bujon, kocke za supu ili suvi začin. Čorba se može podgrevati. Uz prepečeni hleb je izvandredna večera.

Štapići od palente sa ajvarom

Štapići od palente sa ajvarom

Shutterstock

Štapići od palente sa ajvarom, Foto: Shutterstock

Potrebno je:

2 l supe - kocka
400 g palente
1/2 šolje parmezana
1 dl maslinovog ili običnog ulja
šolja ajvara

Priprema: Skuvati supu od kocke. Dodavati palentu malo-pomalo i stalno mešati. Kada je kuvana, umešati parmezan i sve dobro promešati. Stakleni pleh pokvasiti sa malo vode. Sipati palentu u stakleni pleh, dobro razmazati i ostaviti oko jedan sat da se dobro ohladi i stegne. Iseći štapiće. Svaki štapić premazati sa malo ulja. Ugrejati gril tiganj i peći štapiće sa obe strane. Staviti na papirnu salvetu da upije višak masnoće. Poslužiti tople stapiće uz ajvar.

Savet: Palentu možete napraviti ranije, a pecite pred serviranje. Možete seći i komade umesto štapića. Pelenti možete dodati i više parmezana, po ukusu, ili neki drugi tvrdi sir. Umesto ajvara možete poslužiti sir, salsa umak ili neki po vašem izboru. Ovako pripremljena palenta može biti doručak ili večera, a često se služi i kao prilog uz meso za ručak.

Salata od rukole i cvekle

Salata od rukole i cvekle

Shutterstock

Salata od rukole i cvekle, Foto: Shutterstock

Potrebno je:

4 srednje cvekle
100 g rukole
supena kašika ulja
supena kašika sirćeta
so

Priprema: Cveklu dobro operite i stavite u sud. Nalijte hladnom vodom i kuvajte. Kada voda proključa, smanjite temperaturu i kuvajte oko 45 minuta na srednjoj temperaturi da omekša. Ohladite i ogulite. Servirajte na tanjiru rukolu, a cveklu isecite na kolutove i stavite odozgo. Prelijte sirćetom, uljem i malo posolite.

Špagete karbonara

Špagete karbonara

Shutterstock

Špagete karbonara, Foto: Shutterstock

Potrebno je:

Špagete - lingvini 500 g
8 režnjeva dimljene slanine
4 krupnija ili 5 sitnijih jaja
3 dl mlečne pavlake za kuvanje
60 g parmezana
supena kašika maslinovog ulja
so

Priprema: Sipati dosta vode i kada proključa, posoliti je. Dodajte testeninu, najbolje u obliku lingvina, ali možete i običnu testeninu, po izboru. Skuvajte je tako da se oseća pod zubima kada je zagrizete. Ulje malo zagrejte i ispecite slaninu isečenu na kockice. Izmešajte jaja, pavlaku i parmezan. U tiganj sa slaninom dodajte testeninu i prepecite sa svih strana. Dodajte smesu jaja, pavlake i parmezana i sve lagano promešajte. Dodajte malo tečnosti u kojoj se barila testenina, promešajte i servirajte. Servirajte još parmezana.

Savet: Špagete karbonara su veoma kalorično jelo. Reč karbonara znači rudari. To je jelo za rudare jer ima mnogo kalorija. Ovako pripremljena testenina je izvanrednog ukusa i rado se jede kod nas. Ako vodite računa o kalorijama, jedite manje porcije. Špagete kuvajte u dosta vode, koju solite uvek na kraju. Bitno je da ih ne prekuvate, jer se dodatno termički obrađuju u tiganju.

Žele od pomorandže

Žele od pomorandže

Shutterstock

Žele od pomorandže, Foto: Shutterstock

Potrebno je:
450 g soka od pomorandže
50 g šećera u prahu
2 kašike želatina
2 kašike hladne vode
supena kašika soka od limuna
700 g očišćenih pomorandži

Priprema: Sipajte šećer u sok i dobro promešajte, da se rastopi. Ugrejte na srednjoj temperaturi, dodajte želatin i sok od limuna i mešajte. Pomorandžu oljuštite, isecite opnu i isecite na kockice. Rasporedite u činije ili ukrasne čaše. Sipajte odozgo želatin i ostavite da se ohladi.

Savet: Ovo je osnovni recept za želee. Možete pripremati od različitog voća. Pripremite dan ranije. Uštedećete vreme, imaćete zdravu poslasticu. Ako ukrasite šlagom, povećavate kalorijsku vrednost.

Save