Domaći burek
Što bi rekli Bosanci - burek je sa mesom.
Sastojci za nadev:
500 g junećeg mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1/2 kk soli
1 kk začina (dadatak jelu)
Sastojci za testo:
500 g brašna
250 ml vode
50 ml ulja
1 kk soli
Priprema:
U veliku posudu naspite brašno posolite ga i dodajte dve kašike ulja, pa dosipajte 250 ml mlake vode dok ne dobijete lepo žitko testo koje se ne lepi.
Testo podelite ga na tri dela i svaki deo premesite da dobijete tri loptice (jufke) testa. Svaku namažite sa uljem i ostavite na krpi pokrivene folijom da odstoje oko 40 minuta.
Dok testo stoji napravite nadev i ugrejte rernu na 250 stepeni.
Nadev pripremite tako što ćete da oljuštite i sitno isečete obe vrste luka, dodate mleveno meso i začinite po ukusu.
Testo razvucite na pamučnom stoljnaku što možete tanje. Po dužoj ivici rasporedite nadev oko 30 centimetara u širinu. Isto uradite i na paralelnoj ivici, pa pažljivo uz pomoć stoljnaka uvijte dve rolne ka sredini. Testo na sredini presecite, pa svaki valjak uvijte u malu spiralu. Od svake jufke ćete dobiti po dva bureka.
Složite tako napravljene bureke u dobro podmazanu tepsiju i svaki premažite s još malo ulja. Stavite ih u zagrejanu rernu i pecite oko 20 minuta, odnosno dok ne porumene.
Kad burek porumeni svaki premažite sa po malo provrele vode u koju ste dodali samo malo ulja i vratite ih da se kratko zapeku.
Gotov burek prekrijte vlažnom krpom i ostavite desetak minuta da se malo ohladi.