Evo kako se pravi najlepša tradicionalna pogača za Božić!

Lepa i Srecna/CoolinarkaA.K. | Saveti 2018-12-23 15:37:55 2018-12-23 15:37:55

Predstavljamo vam tri recepta za pripremu tradicionalne pogače.

shutterstock

Tradicionalna božićna česnica

Sastojci:

2 jaja
1 paketić kvasca
1/2 l mleka
1 kg brašna
so
novčić

Priprema: U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.

Nakon što se testo dobro izmesi, pokrite ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte je kao pogaču i ubacite novčić.

Pecite česnicu u podmazanom plehu. Postoje različiti običaji kad je reč o ukrašavanju - možete je išarati ubodima male grančice ili samo premazati razmućenim jajetom pre pečenja.

PROČITAJTE JOŠ:

Sastojci:

365 g belog brašna
60 g integralnog brašna
1/4 kvasca
1 jaje
125 ml vode
125 ml mleka
1/2 kašičice soli
1 kašika šećera
25 ml ulja
Za dekoraciju:

2 zrna bibera
2 žumanca
Priprema:

Testo: Ugrejati mleko i vodu (da bude mlako) i pomešati. Dodati kvasac, jedno jaje, so, šećer, ulje i brašno. Testo dobro umesiti i ostaviti da odstoji 10 minuta.

Radnu površinu posuti brašnom i izručiti testo na nju. Testo podeliti na pet delova i ostaviti da odstoji 10 minuta.

Prvi deo rastanjiti oklagijom za okrugli kalup (to će biti dno kolača). To testo staviti u podmazan kalup. Od sledeća tri dela napraviti valjke, dužine 1 metar. Uplesti ih i staviti u kalup, tako da čine srce (može se praviti i u obliku kruga). Od preostalog testa napravite valjak dužine 30 cm, a od njega napraviti zemičku u obliku ptice (izvući joj kljun i staviti biber za oči).

Zagrejati rernu na 250 stepeni Celzijusa i kolač premazati sa dva žumanca i staviti da se peče. Isto važi i za zemičku. U rerni u posebnom sudu zajedno sa kolačem peći i zemičku. Vreme pečenja od 20 do 25 minuta. Ispečeni kolač i zemičku spojiti i ukrasiti po želji.

 Česnica sa kiselom pavlakom:

1 kg brašna
1/2 l mleka
1 kisela pavlaka
50 g kvasca
1 kašičica žutog šećera (može i običan)
3 kašičice soli
1 jaje
1 zumance za premaz
Testo za ukrašavanje:

100-150 g brašna
malo mlake vode

Priprema:

U dublju posudu sipati brašno i so, promešati, pa napraviti udubljenje na sredini. U udubljenje izmrviti kvasac, sipati po njemu šećer i preliti mlakim mlekom. Kad kvasac nadođe, dodati jaje i kiselu pavlaku i umesiti testo. Ostaviti testo u vangli na toplom da nadođe. Za to vreme praviti ukrase tako što pomešamo brašno sa malo mlake vode da dobijemo tvrdo testo, pa pravimo oblike.

U nadošlo testo stavite novčić, dren i kukuruz, pa ga stavite u okruglu šerpu i ostavimo da opet malo nadođe. Kad je nadošla, premažemo žumancem, poređamo ukrase i stavimo da se peče 40 min na 180 stepeni. Nakon 10 min pečenja prekrijemo je papirom za pečenje da ne potamni puno. Pečeni kolač uviti u pamucni stolnjak ili veliku krpu i ostaviti da se ohladi.

 

Expand player
Pogledajte više