Greške u kuhinji

Alo.rs | Saveti 2016-06-25 23:56:04 2016-06-25 23:56:04

Čak i uz najbolje namirnice i vrhunske recepte, kulinarske greške - rezultat neiskustva i brzopletosti - nisu nimalo retke. Otkrijte šta najčešće kvari ukus hrane...

Greške u kuhinji

Shutterstock

Nekvalitetno posuđe

Čak i najbolje namirnice mogu izgubiti bogatstvo ukusa ako se pripremaju u nekvalitetnom posuđu, tvrde svetski kuvari. Uložite u nekoliko komada pravog posuđa - jedan veliki i jedan mali tiganj i tri dublje posude različitih veličina - jer je to sve što je potrebno u kuhinji.

Bez suvih začina

Iako nisu dostupni svi sveži začini tokom godine, većina začinskog bilja može se uzgajati u teglicama. Začini daju pravu draž jelu tek ako su netom ubrani, jer tada otpuštaju svoje arome i sokove u jelo i nisu intenzivni poput sušenih, koji mogu prikriti ukus jela.

Previše mešanja

Kod pripreme mesa, ali i brojnih drugih namirnica poput pirinča ili krompira, previše mešanja ima kontraefekat i dovodi do raspadanja. Iako nad jelom treba stajati kako ne bi zagorelo, tek povremeno mešanje je ključno, ističu vrhunski kuvari.

Prepečeno meso

Kod pečenja mesa važno je uzeti u obzir njegovu debljinu, kao i temperaturu pečenja, jer se na previsokim temperaturama proteini u njemu stežu, te ono postaje žilavo.

Hladan tiganj

Ako namirnice stavljamo u nedovoljno zagrejano posuđe u kojem je mlako ulje, veće su šanse da se hrana zalepi i ne primi željenu boju. Najbolje je početi na jako zagrejanom ulju, a potom smanjiti temperaturu.

Expand player
Pogledajte više