JEDNA MASA ZA 4 VRSTE SITNIH KOLAČA: Mogu biti i posni i mrsni, i ne peku se!
Sastojci za osnovnu masu:
- 500 g margarina (za post posni margarin)
- 300 g prah šećera
- 800 - 900 g mlevenog keksa (posni keks)
- 200 g bele čokolade (za post posna ili može i crna posna)
- 150 ml soka od pomorandže
PROČITAJTE JOŠ:
Dodaci:
- 3 kašike maka
- 3 kašike kokosa
- manja šolja višanja
- 2 kašike kakaa
- 1 kašika ruma
- 100 - 150 g krema od lešnika
- 100- 150 g pečenih lešnika
- ukupno šolja suvog voća po izboru (suve kajsije, smokve, šljive, brusnice, grožđe)
Priprema:
U posudu stavite omekšali margarin i šećer u prahu i pomešajte. Dodajte čokoladu (belu ili crnu). Dodajte mleveni keks, za početak pola mere, pa postepeno dodajte ostatak i na kraju sok od pomorandže. Sve dobro promešajte.
Podelite masu na 4 dela. U prvi deo ubacite mak, u drugi kokos, u treći kakao i rum i u četvrti sameljite lešnike sa suvim voćem. Pomešate svaku smesu.
Smesu sa kakaom stavite na radnu površinu obloženu folijom i oblikujte u kvadrat i stavite u frižider da se stegne na jedno 20 minuta. Kada izvadite isecite je na kvadratice i na svaki stavite po višnju.
Masu sa kokosom stavite na radnu površinu takođe obloženu folijom i razvijte je tako da od nje dobijete oblik kore, premažite je kremom od lešnika i uvijte u rolat uz pomoć folije. Stavite ga u frižider. Kada se stegne isecite ga.
Masu sa suvim voćem stavite na radnu površinu i oblikujte kao piramidu ili rolat pa stavite u frižider. Kada se stegne secite je na trouglove ili krugove i pospite lešnicima. Od mase sa makom napravite kuglice koje možete da uvaljate u mak ili umočite u otopljenu čokoladu.