Paradajz
Shutterstock
Paradajz

Shutterstock

Paradajz, Foto: Shutterstock

Potrebno je:

5 kg paradajza
3 babure
3 šargarepe
1 koren od peršuna
1 koren od celera
1/2 kašike šećera
so po ukusu

Priprema:

Zrele i zdrave plodove paradajza operite, očistite od zelenog dela oko drške, isecite ga i propasirajte.

Korenje šargarepe, peršuna, celera i isečene paprike skuvajte i propasirajte. Propasirani paradajz kuvajte do željene gustine.

Pri kraju kuvanja dodajte propasirano povrće, šećer i so, izmešajte i još malo prokuvajte. Boce treba da su već oprane, oceđene i sterilisane u pećnici na 120°C.

Paradajz sipajte pomoću levka u boce, navlažite celofan i dobro njime pritisnite boce, pa ga onda okolo zavežite. Povezane boce stavite jednu uz drugu i dobro ih uvijte toplim pokrivačem, najbolje ćebetom, da se na ovaj način pasterizuju. Ostavite da stoje tako dok se ne ohlade.

Hladne ostavite tamo gde držite ostalu zimnicu.