Najjednostavniji recept za baklavu, gotova za 20 minuta!
Ovaj kolač vole i mladi i stari. Svaka porodica ima svoj recept koji se prenosi sa kolena na koleno.
Da li postoji kolač koji se jednostavnije pravi a opet je tako svečan? Za pripremu baklave potrebno vam je bukvalno pola sata (sve sa pečenjem), a opet ga vole i stari i mladi.
PROČITAJTE JOŠ:
Potrebno je: 1 pakovanje gotovih kora za pitu; 900 grama mlevenih oraha;
100 grama seckanih oraha; 100 grama šećera; 250 grama margarina; 100 mililitara ulja.
Za sirup ili agdu: 1 kilogram šećera; 800 mililitara vode i 1 limun.
Priprema: Četvrtast pleh podmažite uljem pa ređajte dve gotove kore za pitu. Pospite preko njih dve šake oraha i malo ulja, pa opet red kora - red oraha dok ne potrošite smesu.
Kada završite ređanje, baklavu isecite na romboide. Margarin predhodno potpuno rastopite da postane tečan pa sa vrelim margarinom prelijte baklavu. Pecite je oko 20ak minuta na 200 stepeni Celzijusa.
Dok se baklava peče u šerpi skuvajte sirup od šećera, vode i jednog limuna isečenog na kolutove.
Tek ispečenu baklavu prelijte sa prohlađenim sirupom. Ostavite da odstoji par sati pa poslužite!