Najzdraviji način da spremite brokoli
Spremite brokoli tako da iz njega izvučete najbolje.
Od skoro znamo da je brokoli veoma zdravo povrće, koje sadrži jedinjenje sulforafan. Ovo je organsko jedinjenje sumpora koje se, nalazi u biljkama iz porodice kupusnjača (krucifere, Brassicaceae), kao što su karfiol, brokoli, kupus, prokelj i slično zeljasto povrće. Jedinjenja sumpora daju specifičan, intenzivan miris i ljutkast ukus zbog čega ih veliki broj ljudi izbegava i retko koristi u ishrani uprkos izuzetnoj nutritivnoj i lekovitoj vrednosti.
Da bi se sulforafan oslobodio iz biljke, potrebno je da se biljka „povredi“ kidanjem ili žvakanjem, a organizam će apsorbovati najveću količinu sulforafana ako se presna biljka dugo žvaće. Pošto presan brokoli niko ne voli i ne može da jede, on mora da se termički obradi. Do sada je većina ljudi to radila kuvanjem u vodi ili u mikrotalasnoj pećnici, ali je dokazano da se na taj način značajno smanjuje količina sulforafana. Sada znamo de se to korisno jedinjenje najbolje oslobađa kada iseckan, usitnjen brokoli brzo pržimo u vrelom ulju, kao u kineskoj kuhinji.
A zašto nam je to jedinjenje iz brokolija toliko bitno?
Terapijski potencijal sulforafana danas je predmet mnogih kliničkih ispitivanja u svetu. Dosadašnji rezlutati ukazuju na izuzetno široke mogućnosti primene kod najrazličitijih bolesti kao što su astma, dijabetes, alergije, hronična opstruktivna bolest pluća, različita inflamatorna oboljenja, ateroskleroza i druge kardiovaskularne bolesti, prekancerozna stanja, rak pluća, debelog creva, želuca, prostate i dojke, radijacioni dermatitis, cistična fibroza, a inhibira rast i ubija različite sojeve "Helicobacter pylori", bakterije koja se dovodi u vezu sa povećanjem rizika za oboljevanje od čira i raka želuca, uključujući i sojeve koji su rezistentni na antibiotsku terapiju.
Zato, uključite svo povrće iz ove porodice kupusnjača u svakodnevnu ishranu, a pripremajte ga kao u kineskoj kuhinji – usitnjeno u voku i malo vrelog ulja (masti, putera).