Najzdraviji način da spremite brokoli
Od skoro znamo da je brokoli veoma zdravo povrće, koje sadrži jedinjenje sulforafan. Ovo je organsko jedinjenje sumpora koje se, nalazi u biljkama iz porodice kupusnjača (krucifere, Brassicaceae), kao što su karfiol, brokoli, kupus, prokelj i slično zeljasto povrće. Jedinjenja sumpora daju specifičan, intenzivan miris i ljutkast ukus zbog čega ih veliki broj ljudi izbegava i retko koristi u ishrani uprkos izuzetnoj nutritivnoj i lekovitoj vrednosti.
Da bi se sulforafan oslobodio iz biljke, potrebno je da se biljka „povredi“ kidanjem ili žvakanjem, a organizam će apsorbovati najveću količinu sulforafana ako se presna biljka dugo žvaće. Pošto presan brokoli niko ne voli i ne može da jede, on mora da se termički obradi. Do sada je većina ljudi to radila kuvanjem u vodi ili u mikrotalasnoj pećnici, ali je dokazano da se na taj način značajno smanjuje količina sulforafana. Sada znamo de se to korisno jedinjenje najbolje oslobađa kada iseckan, usitnjen brokoli brzo pržimo u vrelom ulju, kao u kineskoj kuhinji.
A zašto nam je to jedinjenje iz brokolija toliko bitno?
Terapijski potencijal sulforafana danas je predmet mnogih kliničkih ispitivanja u svetu. Dosadašnji rezlutati ukazuju na izuzetno široke mogućnosti primene kod najrazličitijih bolesti kao što su astma, dijabetes, alergije, hronična opstruktivna bolest pluća, različita inflamatorna oboljenja, ateroskleroza i druge kardiovaskularne bolesti, prekancerozna stanja, rak pluća, debelog creva, želuca, prostate i dojke, radijacioni dermatitis, cistična fibroza, a inhibira rast i ubija različite sojeve "Helicobacter pylori", bakterije koja se dovodi u vezu sa povećanjem rizika za oboljevanje od čira i raka želuca, uključujući i sojeve koji su rezistentni na antibiotsku terapiju.
Zato, uključite svo povrće iz ove porodice kupusnjača u svakodnevnu ishranu, a pripremajte ga kao u kineskoj kuhinji – usitnjeno u voku i malo vrelog ulja (masti, putera).