Originalan italijanski recept za lazanje: Ukus koji se ne zaboravlja! (RECEPT)

Merakonline.com/R.J. | Saveti 2018-12-29 12:59:09 2018-12-29 12:59:09

Jelo kom niko ne može da odoli

Shutterstock

Italijani, a i ceo svet smatra da su lazanje potekle iz Bolonje, ali istina je da su nastale u Grčkoj. Ime su dobile po glinenoj tepsiji u kojoj su se pekle "lasanon".

PROČITAJTE JOŠ:

Italijani su malo doradili recept, kako su godine odmicale - redovno ga spremali i eto sada su lazanje njihovo tradicionalno jelo.

Donosimo vam pravi, originalni recept za te "dorađene" i "unapređene" lazanje:

Potrebno je: 500g kora za lazanje

Za Ragu sos: 250 g mlevene junetine – od buta; 250 g mlevene svinjetine od buta; 500g sosa od paradajza (najbolji je domaći ako imate ako ne, može i kupovni); 1 glavica crnog luka; 1 čen belog luka; 1/2 solje sitno seckanog korena celera; 1/2 solje sitno seckane šargarepe; 1 veći lovorov list;

Bešamel sos: 1 kašika putera; 1 litar masnijeg svežeg mleka; 2 supene kašike brašna; muskatni oraščić; šolja sveže rendanog parmezana

Priprema:

Za ređanje lazanji neophodna vam je pravougaona tepsija, može i vatrostalna činija. Zatim spremite ragu sos (jer kore već imate).

Ragu sos: Sitno iseckan crni i beli luk, šargarepu i celer propržiti na maslinovom ulju. Dodati mleveno meso i propržiti, posoliti i pobiberiti. Zatim dodati sos od paradajza i lovorov list. Poklopiti da se krčka pola sata.

Bešamel sos: Istopiti puter u teflon loncu, skloniti sa vatre i dodati brašno. Vratiti na vatru i mešati intenzivno dok se testo ne skuva i postane glatka masa. Skloniti opet sa vatre i polako dodavati hladno mleko uz neprekidno mešanje da se ne naprave grudve. Dodavati po malo mleka svaki put kada masa postane ponovo glatka sve dok se ne potrosi mleko.

Vratiti na vatru i mešati lagano dok sos ne dostigne gustinu jogurta. Posoliti, pobiberiti, dodati rendan muskatni oraščić.

Nauljiti tepsiju poslagati prvi red kora za lazanje. Posuti red mesa preko kora, kašiku rendanog parmezana i kutlaču bešamela. I sve iz početka dok se ne potroši fil.

Pred kraj kore pospite samo bešamelom i parmezanom, a zatim na zadnju koru dodajte malo i paradajz sosa.

Peći u rerni 20 minuta na 180 stepeni.

Expand player
Pogledajte više