Ovako se sprema božićna česnica
Sastojci:
2 jaja
1 paketić kvasca
1/2 l mleka
1 kg brašna
so
novčić
Priprema:
U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.
Nakon što se testo dobro izmesi, pokrite ga čistom krpom i ostavite da naraste. Kad počne da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno. Oblikujte je kao pogaču i ubacite novčić.
Pecite česnicu u podmazanom plehu. Postoje različiti običaji kad je reč o ukrašavanju – možete je išarati ubodima male grančice ili samo premazati razmućenim jajetom pre pečenja.
Komentari (2)
vojvodina
06.01.2016 16:57
Nemate vi veze srbijanci šta je česnica. Ovo na slici je u Vojvodini obična pogača koju pravi svaka pekara svaki dan.
dragan1989
07.01.2016 10:30
@vojvodina - Austrougrai, ja sam u skoli ucio da u oni preko Save i Dunava