kuvanje povrće
Shutterstock
Povrće

Shutterstock

Povrće, Foto: Shutterstock

Kuvanjem pojedinog povrća razbija se njihova jaka ćelijska struktura kako bi naš organizam lakše mogao da upije hranjive tvari.

Na popisu povrća koje je zdravije kuvano, na prvom mestu je, što nas je iznenadilo:

ŠARGAREPA

Antioksidans beta karoten koji se nalazi u šargarepi ima veću korist za naš organizam ako je jedemo kuvanu. Sirova đargarepa je ukusna i odličan je odabir za međuobrok, ali kuvanu želudac lakše svari.

SPANAĆ

Kuvani spanać ima duplo više kalcijuma nego sirovi, a organizam lakše apsorbuje gvožđe, magnezijum i antioksidanse iz kuvanog spanaća. A sirovi nije ni tako ukusan, kao kuvani.

KELJ

Kelj ni ne pomišljamo da jedemo sirov, a kuvanjem se u kelju povećava količina vitamina A i K, kao i korisnih vlakana. Iako je kuvani kelj zdraviji od sirovog, sirovi je ipak zdraviji od prženog u dubokom ulju.

PEČURKE

Pečurke se jednostavno moraju termički obraditi kako bi se otklonio svaki rizik po zdravlje jer se kuvanjem ubijaju toksini koji mogu izazvati trovanje. Gljive se obično teško probavljaju sirove, a nisu ni ukusne kad su "žive".

Komentari (1)

saw

18.02.2017 13:32

ko vam pise ove gluposti