PAVLOVA TORTA JE NAJLEPŠA POSLASTICA NA SVETU! Recept za popularni hrskavi desert s jagodama kom niko ne može da odoli
Čuvena torta od beze kore, šlaga i voća, nastala je u čast balerine Ane Pavlove.
Sastojci:
3 belanca
kašičica limunovog soka
prstohvat soli
300 ml slatke pavlake
200 g šećera
80 g šećera u prahu
kašika gustina
500 g voća po izboru (jagode, maline, kupine, borovnice...)
Priprema
1. Rernu zagrejte na 175 stepeni. U kalup za tortu stavite papir za pečenje.
2. U posudi umutite šam od belanaca. (Pogledajte - Saveti za savršen šam od belanaca) Postepeno dodajte šećer i gustin, a zatim pažlji vo umešajte i limunov sok.
3. Veći deo šama stavite u kalup za tortu, a manji deo stavite u špric i nanesite po ivicama kako biste dobili šare.
4. Sušite koru od belanaca na 150 stepeni oko sat vremena. Isključite rernu, ali neka torta ostane u rerni još pola sata. Kada se ohladi, kora bi trebalo da bude tvrda spolja, a unutra mekana.
5. Umutite slatku pavlaku i šećer u prahu dok se ne dobije gusta masa. Smesu nanesite na koru od belanaca, a preko naređajte voće po izboru.