Pohovani fileti soma na orli način, idealno za slave
Jako izdašno i veoma ukusno!

Bakina kuhinja
Ukoliko volite pohovane riblje filete, bilo da su od oslića, soma ili neke druge ribe, evo odličnog predloga kako da i u dane posta pripremiti pohovanu ribu. Riba pohovana na orli način, u pivskom testu spolja će biti fantastično hrskava, a unutra mekana i sočna. Odlično i za slavsku trpezu. Jako izdašno i veoma ukusno, a možete da je poslužite uz omiljeni prilog po vašoj želji.
Potrebno je:
400 gr fileta soma ili oslića
2 kašike brašna
na vrh noža praška za pecivo
1 kašika začina
100 ml piva
100 gr prezli
1 glavica luka crnog
2 čena belog
peršunov list
1/2 limuna
Priprema:
U brašno sipajte pivo i začin i prašak za pecivo, pa sve izmešati. U tiganj sipati ulja da se ugreje na srednjoj temperaturi. Svaki filet soma provući kroz orli masu pa u prezle pa u ulje da se prži sa jedne i druge strane. Pržene filete vaditi na papirne salvete.
Peršunov list iseckati sitno, dodati seckan beli luk i malo ulja izmešati pa posuti između pržene ribe. Crni luk iseći krupnije na rezance, posoliti pa poređati pored ribe.