Probajte kolač od lažne čokolade!
Ova namirnica popularna je u Dalmaciji, ali prihvaćena je i u ostatku regiona gde mogu da se pronađu različite poslastice od rogača.
Rogač je bogat vlaknima i antioksidansima i prirodno je sladak, a pritom je i veoma zdrav. Dokazano je da pomaže u snižavanju holesterola i smanjuje rizik oboljenja od kardiovaskularnih bolesti, piše Zadovoljna.dnevnik.hr.
Predstavljamo vam jedan od recepata za kolač od rogača.
PODLOGA:
150 grama keksa po izboru
50 grama otopljenog putera
šaka seckanih lešnika
FIL:
6 kašika sitno mlevenog rogača
2 kašike brašna od kokosa
4 kašike skrobnog brašna
4 kašike mlevenih lešnika
šaka seckanih lešnika
2 kašike šećera
200 grama pirea od jabuka
3 kašike bademovog mleka
malo soli
Priprema:
1. Sameljite keks i pomešajte s otopljenim puterom. Zatim dodajte naseckane lešnike. Smesu utisnite u kalup po želji i ostavite da malo odstoji kako bi se stegla.
2. 200 grama jabuka naseckanih na kockice pospite jednom kašičicom šećera, zatim sa malo limunovog soka i 2 dcl vode. Stavite na vatru i pustite da se krčka dok jabuke potpuno ne omekšaju. Zatim ih procedite i pretvorite u pire.
3. Pomešajte sve suve sastojke za krem (rogač, kokosovo i skrobno brašno, mlevene i seckane lešnike, šećer, so). Dodajte pire od jabuka i bademovo mleko i sjedinite sa suvim sastojcima.
4. Smesu izlijte u kalup s podlogom od keksa.
Pečenje:
1. Stavite ga u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite otprilike 20 minuta ili dok se površina ne stvrdne. Kada je kolač pečen površina će ličiti na onoj kao hod hladnog pudinga, a na dodir će biti mekana.
2. Kolač možete da ispečete i u mikrotalasnoj - ubacite ga u mikrotalasnu na dva i po minuta.
3. Posle pečenja kolač prvo treba da ohladite na sobnoj temperaturi. Dlanom i prstima proverite toplinu na sredini kalupa - ako je hladan onda kolač ubacite u frižider još sat vremena. Ako primetite da vam nije dovoljno sladak, slobodno ga poprskajte sa malo meda ili javorovog sirupa.