Ruske kape
Kolačić kom niko ne može da odoli
Sastojci:
ZA KORU:
- 4 jajeta
- 200 g šećera
- 1 dl ulja
- 1 dl vruće vode
- 250 g brašna
- prašak za pecivo
- 1,5 kašika kakaa
ZA FIL:
- puding od vanile
- 350 ml mleka
- 100 g šećera
- vanilin šećer
- 200 g maslaca
- 100 g kokosovog brašna
ZA GLAZURU:
- 100 g čokolade za kuvanje
- 3 kašike ulja
Priprema:
Odvojte žumanca od belanaca. Žumancima dodajte šećer i mutite dok ne postane svetlo i penasto. Dodajte ulje i vodu i dobro promešajte. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, pa ga dodajte u smesu od jaja i šećera i mešajte da se sve sjedini. Umešajte sneg od belanaca i smesu podelite na dva dela, pa u jedan deo dodajte kakao. Ispecite dve kore, svaku posebno u velikom plehu. Pecite ih na 180 stepeni 10-15 minuta. Manjim okruglim kalupom ili čašom iz obe kore izrežite krugove, pa pripremite fil. Prašak za puding pomešajte sa šećerom, vanilin šećerom i sa malo mleka, pa ga ukuvajte u ostatak mleka. Puding ohladite, a zatim mu dodajte umućeni maslac, pa sve dobro umutite mikserom. Na tamni krug od kore stavite kašiku fila, razmažite i poklopite žutim krugom. Tako dobijenu „torticu” premažite kremom sa svih strana i uvaljajte u kokosovo brašno. Za glazuru otopite na pari čokoladu uz dodatak ulja i pričekajte da se samo malo ohladi. Pomoću kašičice vrh svake „tortice” pažljivo premažite glazurom i stavite u frižider na sat-dva pre posluživanja.