Sasvim drugačije mleveno meso

E.A. | Saveti 2017-02-08 21:37:36 2017-02-08 21:37:36

Navikli ste da pravite pljeskavice ili punite paprike kad u kući imate mleveno meso? Zašto ne biste probali nešto malo drugačije? Nije teško, a mnogo je uksuno! Prijatno!

promo

Mleveno mesu u jogurt sosu sa povrćem

POTREBNO JE: struk praziluka, 500 g svinjskog mlevenog mesa, 1,5 kg krompira, 4 šargarepe, 1.200 ml jogurta, 1.200 ml mleka, 4 kašike brašna, so, biber, mešavina suvih začina, peršunov list, origano, 40 g parmezana, ulje, margarin.

PRIPREMA: Krompir i šargarepu isecite na kockice i stavite u posoljenu vodu da se kuvaju. Sitno isecite praziluk i prodinstajte ga, pa dodajte mleveno meso, malo vode i ostavite da se dinsta. Potom ga posolite, pobiberite, dodajte začin i malo origana. Zatim procedite povrće i pomešajte ga sa mesom. Na malo ulja upržite brašno, postepeno dodajte mleko i brzo mešajte da se razmuti. Dodajte na kraju jogurt, posolite i pobiberite. Tepsiju namažite margarinom, stavite povrće sa mesom, prelijte ga sosom od jogurta i promešajte. Pospite parmezanom i peršunovim listom i ostavite na 200 stepeni da se zapeče.

Mesni trouglovi

POTREBNO JE: 500 g lisnatog testa, 2-3 čena belog luka, 150 g kačkavalja, praziluk, 50 g kečapa, 250 g mlevenog junećeg mesa, 250 g mlevenog svinjskog mesa, 30 g semena suncokreta, prstohvat origana, 4 kašike ulja, mešavina suvih začina, biber, 2 jajeta.

PRIPREMA: Praziluk isecite na kockice, kačkavalj krupno izrendajte. Propržite praziluk, dodajte mleveno meso i pržite dok ne promeni boju. Dinstajte, uz povremeno dolivanje vode, dok meso ne omekša. Pred kraj dodajte kečap, pasirani beli luk, origano, suvi začin i biber. Ostavite da se prohladi, dodajte jaje i rendani kačkavalj i promešajte. Lisnato testo rastanjite, premažite pipremljenim filom i urolajte. Rolat isecite na trouglove. Trouglove ređajte jedan do drugog u okruglu tepsiju postavljenu pek-papirom. Premažite ih umućenim jajims i pospite semenkama suncokreta, pa pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne porumene.

Čarolija u lisnatom testu

POTREBNO JE: glavica crnog luka, 450 g mlevenog junećeg mesa, 1/2 kašičice soli, 1/2 kašičice bibera, 1/2 šolje paradajz sosa, 1/2 šolje kečapa, dve i po kašičice čilija u prahu, 1/2 kašičice šećera, 10 viršli ili kobasica, 450 g lisnatog testa, 4 kašike otopljenog putera, 1/2 kašičice belog luka u prahu, 2 kašike seckanog peršuna, šolja rendanog kačkavalja.

PRIPREMA: Na malo ulja prodinstajte crni luk, mleveno meso, so i biber, a zatim dodajte kečap, paradajz sos, šećer i čili u prahu. Promešajte, smanjite temperaturu i dinstajte oko deset minuta. Isecite viršle. U činiji pomešajte lisnato testo isečeno na kockice. Prelijte ga otopljenim puterom, belim lukom u prahu, peršunom i sirom. U pleh, koji ste podmazali, sipajte mleveno meso, potom viršle i, na kraju, mešavinu sa testom. Pecite oko 15 minuta na 180 stepeni.

Punjeni ćevapi

POTREBNO JE: 700 g mlevenog svinjskog mesa, 100 g dimljene mesnate slanine, 150 g trapista, so, biber.

PRIPREMA: Slaninu sameljite ili kratko izblendujte, pa pomešajte sa mlevenim mesom, posolite i pobiberite. Sir nasecite na tanke štapiće, da budu nešto kraći od ćevapa. Ruke premažite uljem, pa valjajte ćevape. Ćevape uzdužno zasecite do polovine oštrim nožem i u njih postavite štapić trapista, pa dobro zatvorite i ponovo malo uvaljajte da se ne bi odlepili prilikom pečenja. Ćevape pecite na roštilju na srednjejakom žaru ili na tiganju, okrećući ih da sa svake strane dobiju lepu boju.

Pirinač sa mlevenim mesom

POTREBNO JE: 300 g svinjskog mlevenog mesa, glavica crnog luka, 2-3 šargarepe, 150 g pirinča, kocka za supu, mirođija, peršun, bosiljak, ulje.

PRIPREMA: Na ulju sa malo vode prodinstajte crni luk, dodajte šargarepu i još malo dinstajte. Kada se povrće uprži, dodajte mleveno meso, pa nastavite prženje. Dodajte suve začine i kocku za supu. Zatim dodajte pirinač i nalijte sa pola litre vode. Kuvajte dok pirinač ne upije svu tečnost, pa ostavite poklopljeno na toploj ringli.

Zapečene palačinke sa mesom

POTREBNO JE: 8 palačinki, 400 g krupno mlevene junetine, 4 kašike ulja, glavica luka, 2 čena belog luka, so, crvena mlevena paprika, zelena paprika, 100 g paradajza, 15 g brašna, 150 ml kisele pavlake, 200 ml slatke pavlake, kašika mešavine suvih začina.

PRIPREMA: U tiganju na zagrejanom ulju kratko propržite naseckani luk. Dodajte mleveno meso, dobro ga upržite, umešajte crvenu papriku i nastavite da dinstate uz zalivanje vodom po potrebi. Napola omekšanom mesu dodajte papriku i oguljeni paradajz isečene na kocke, naseckani beli luk, malo soli i mešavinu začina. Na kraju umešajte brašno, koje ste razmutili sa dve kašike kisele pavlake, kratko prokuvajte i malo ohladite. Tako pripremljenim nadevom filujte vruće palačinke, pa ih urolajte. U istom tiganju zagrejte slatku pavlaku i ostatak kisele pavlake, pa deo mešavine izlijte u vatrostalnu posudu. Po tome složite pripremljene palačinke i prelije ih ostatkom pavlake. Stavite u vruću rernu i kratko ih zapecite.

Musaka od govedine i kupusa

POTREBNO JE: 1 kg kiselog kupusa, 2 glavice crnog luka, 100 g pirinča, so, biber, ulje, 400 g mlevene govedine, 3 jajeta, 200 ml kiselog mleka, 100 ml mleka.

PRIPREMA: Na ulju propržite kiseli kupus i iseckanu glavicu crnog luka. U međuvremenu skuvajte pirinač i ocedite ga. Drugu glavicu crnog luka propržite i dodajte mleveno meso. Kad se meso isprži, skinite ga sa šporeta i dodajte so i biber. U ohlađeno meso umešajte jedno jaje. Deo kupusa složite u dublju posudu, preko njega pospite kuvani pirinač, posolite i odozgo poređajte deo mesa. Postupak ponavljajte dok ne potrošite namirnice, tako da završite i sa kupusom. Preostala jaja razmutite sa mlekom, dodajte kiselu pavlaku, dobro izmešajte i prelijte preko musake. Musaku od kiselog kupusa zapecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Expand player
Pogledajte više