Srpske vanilice najbolji sitni kolači na svetu

alo.rs | Saveti 2015-12-20 12:56:15 2015-12-20 12:56:15

Popularni sajt za kulinarske recepte Food52 sastavio je listu najlepših sitnih kolača koji predstavljaju 46 zemalja sveta.

Pinterest

Evo recepta koji je ovim divnim kolačićima doneo titulu:

POTREBNO (za 60 vanilica):

- 200 grama šećera u prahu
- 1 mahuna vanile isečena na komadiće
- 300 grama masti
- 250 grama grama kristal šećera
- 1 jaje
- 2 žumanca
- Sok jednog limuna
- 1 kašičica fino rendane limunove korice
- 250 grama mlevenih oraha
- 600 grama brašna
- Džem od šipaka ili kajsija

PRIPREMA:

Nekoliko dana pre pravljenja kolačića, pomešajte šećer u prahu sa isečenom mahunom vanile i zatvorite u kutiju sa poklopcem. Tako ćete dobiti vanilin šećer.

U činiji izmiksajte mast sa kristal šećerom dok ne dobijete krem. Umutite jaje, žumanca, limunov sok i limunovu koricu. Dodajte mlevene orahe i brašno i mutite dok ne dobijete ujednačeno testo. Pokrijte ga i hladite u frižideru barem tri sata ili tokom noći.

Ugrejte rernu na 160 stepeni Celzijusa, ukoliko ima ventilator, ili 180 ako je reč o običnoj rerni.

Stavite testo na dobro pobrašnjenu radnu površinu i razvaljati na debljinu od oko pola centimetra.

Obložiti dva pleha papirom za pečenje i uz pomoć male modle vaditi vanilice i redati ih razmaknute u plehove.

Peći oko 12 minuta, tako da ostanu bele i pustiti da se ohlade na tepsiji oko pet minuta. Zatim prebaciti na rešetku ili ravnu površinu dok se potpuno ne ohlade.

Kada su potpuno hladni, svaki keksić namazati džemom i poklopiti drugim keksićem.

Svaki tako dobijen “sendvič” dobro uvaljati u vanilin šećer. Staviti ih u limenu kutiju i čekati jedan do dva dana pre serviranja.

Expand player
Pogledajte više