Srpske vanilice najbolji sitni kolači na svetu
Evo recepta koji je ovim divnim kolačićima doneo titulu:
POTREBNO (za 60 vanilica):
- 200 grama šećera u prahu
- 1 mahuna vanile isečena na komadiće
- 300 grama masti
- 250 grama grama kristal šećera
- 1 jaje
- 2 žumanca
- Sok jednog limuna
- 1 kašičica fino rendane limunove korice
- 250 grama mlevenih oraha
- 600 grama brašna
- Džem od šipaka ili kajsija
PRIPREMA:
Nekoliko dana pre pravljenja kolačića, pomešajte šećer u prahu sa isečenom mahunom vanile i zatvorite u kutiju sa poklopcem. Tako ćete dobiti vanilin šećer.
U činiji izmiksajte mast sa kristal šećerom dok ne dobijete krem. Umutite jaje, žumanca, limunov sok i limunovu koricu. Dodajte mlevene orahe i brašno i mutite dok ne dobijete ujednačeno testo. Pokrijte ga i hladite u frižideru barem tri sata ili tokom noći.
Ugrejte rernu na 160 stepeni Celzijusa, ukoliko ima ventilator, ili 180 ako je reč o običnoj rerni.
Stavite testo na dobro pobrašnjenu radnu površinu i razvaljati na debljinu od oko pola centimetra.
Obložiti dva pleha papirom za pečenje i uz pomoć male modle vaditi vanilice i redati ih razmaknute u plehove.
Peći oko 12 minuta, tako da ostanu bele i pustiti da se ohlade na tepsiji oko pet minuta. Zatim prebaciti na rešetku ili ravnu površinu dok se potpuno ne ohlade.
Kada su potpuno hladni, svaki keksić namazati džemom i poklopiti drugim keksićem.
Svaki tako dobijen “sendvič” dobro uvaljati u vanilin šećer. Staviti ih u limenu kutiju i čekati jedan do dva dana pre serviranja.
Komentari (2)
Miroslav Nikolic
20.12.2015 17:41
Najlepše vam hvala na ovom najboljem, iskonskom srpskom receptu za vanilice. Svi sastojci su na svom mestu i u idealnoj srazmeri, a nema ukusnih vanilica bez dodatka limunovog soka i malo narendane korice od limuna. Ne bih u testo stavljao kristal šećer, već šećer u prahu, jer kada se u testo stavi šećer u prahu vanilice se prosto tope u ustima. Hvala od srca na ovom predivnom receptu.
sumadinka
21.12.2015 08:18
To je pravi pravcati recept koji koristim već 40.tak godina nasledjen od moje majke i moje nane i volela bih da zenama koje za sve koriste margarin uputim najiskrenije zaljenje sto neko mora da pojede taj njihov kolač!