Svečani ručak za sve ukućane
Božićna česnica
Sastojci:
2 jajeta
1 kockica kvasca
500 ml mleka
1 kg brašna
malo soli i novčić
Priprema:
U malo mlakog mleka rastopite kvasac i dodajte umućeno jaje. Posolite i dodajte brašno kašiku po kašiku. Po potrebi dolijte preostalo mlako mleko i umesite glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite da naraste. Potom ga blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste skroz. Napravite ga kao pogaču i ubacite novčić koji ste dobro oprali i dezinfikovali. Namažite umućenim jajetom i pecite u podmazanom plehu.
Pita s pečurkama
Sastojci:
500 g kora za pitu
7 kašika ajvara
350 g sira
3 jajeta
1 kesica praška za pecivo,
450 g šampinjona
ulje
so, biber
Priprema:
Na ulju izdinstajte seckane pečurke. Jaja umutite, dodajte im sir i prašak za pecivo. Pomešajte s pečurkama. Prvu koru premažite sa dve kašike ajvara, preko stavite drugu koru, premažite četvrtinom mase od sira i pečuraka, stavite treću koru i rasporedite četvrtinu pečuraka, pa urolajte. Dobićete 4 rolata. Poređajte ih u podmazan pleh, namažite uljem i pecite na 200 stepeni 30-40 minuta.
Sočno jagnjeće pečenje
Sastojci:
3 kg jagnjeće plećke
500-600 g krompira
300 g šargarepe
2 manja crna luka
4 čena belog luka
lovorov list
krupna morska so
1 dl ulja
500 ml vode
Priprema:
Krompir oljuštite, iseckajte na krupne četvrtine, crni luk na rezance a šargarepu na deblje kolutove. Pleh nauljite, poređajte povrće i dodajte ruzmarin, beli luk, posolite i promešajte prstima. Položite na sve to dobro posoljenu jagnjeću plećku, prelijte je s malo ulja i dolijte vodu. Pokrijte alu folijom i pecite na 200 stepeni oko 90 minuta. Skinite foliju i pecite još 45 minuta ali smanjite na 180. Pecite dok meso skroz ne omekša.
Pašteta od džigerice
Sastojci:
300 g pileće džigerice
1 glavica crvenog lika
4 kašike putera
1 kašičica biljnog začina
prstohvat soli
ulje
1 kašika suvog peršuna
½ kašičice suvog bosiljka
Priprema:
Pileću džigericu operite i odstranite joj žilice i opne. Crveni luk iseckajte sitno, pa ga propržite na puteru dok ne omekša. Zatim dodajte meso, so, biber i biljni začin i lagano dinstajte. Ako treba, dodajte vodu. Džigerica treba da bude mekana, nikako prepečena. Dinstanu džigericu blendirajte sa suvim peršunom, bosiljkom i malo maslinovog ulja da dobijete lepu gustu teksturu.
Vasina torta
Sastojci:
Za koru:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika mlevenih oraha
2 kašike brašna
sok i kora pomorandže
Za fil:
300 g mlevenih oraha
100 ml mleka
200 g putera
2 kašike šećera
100 g čokolade za kuvanje
4 jajeta
5 kašika šećera
1 pomorandža
Priprema:
Jaja umutite penasto sa šećerom i dodajte mlevene orahe i brašno. Izlijte u podmazan i brašnom posut pleh i pecite oko 20 minuta na 200 stepeni. Pečenu koru prevrnite na tanjir i prelijte sokom od pomorandže. Orahe poparite vrelim mlekom, te dodajte puter dve kašike šećera. Kada se prohladi, sjedinite sa žumancima koja ste umutili s dve kašike šećera. Na kraju dodajte otopljenu čokoladu te sok i koru pomorandže. Koru premažite filom. Za šam mutite belanca s ostatkom šećera na pari dok se sav šećer ne istopi. Prohlađeni šam stavite preko fila i ostavite tortu da se ohladi.