Torta bez brašna i šećera!
Evo šta vam je potrebno za ovu neuobičajenu tortu:
225 grama crne čokolade
6 jaja
prstohvat soli
125 grama putera
2 ciglice zamrznutog kesten pirea
2 kašike ruma
Preliv od čokolade:
100 grama crne čokolade
250 mililitara slatke pavlake za šlag
nekoliko kapi ekstrakta od vanile
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 stepeni.
2. Odvojite belance od žumanaca i u posebnoj posudi uz dodatak malo soli izlupajte sneg od belanaca. U drugoj posudi izmiksajte žumance, kesten pire i puter.
3. U smesu lagano dodajte polovinu snega od belanaca, rum i rastopljenu čokoladu. Sve izmiksajte pa u smesu dodajte i ostatak snega.
4. Kalup za tortu premažite puterom ili obložite papirom za pečenje pa smesu prelijte u kalup.
Pustite tortu da se peče 40 do 60 minuta.
Napomena: Torta mora da ostane nešto mekša u sredini pa ako koristite trik s čačkalicom kako bi proverili da li je torta pečena vodite računa da čačkalica ne sme da izađe čista.
Tortu izvadite iz kalupa pa je pustite da se hladi, a vi se bacite na pripremanje preliva od čokolade.
5. Izmrvite čokoladu i otopite je na pari. Prelijte slatkom pavlakom, dodajte nekoliko kapi ekstrakta od vanile i mešajte dok ne dobijete jednobojnu, smeđu smesu.
6. Dok je smesa još vruća prelijte je preko torte i uživajte u ukusima koji garantuju nezaboravan užitak.