Vitaminska salata sa limunom
Shutterstock
Trpeza za Badnje veče

V. Mitić

Trpeza za Badnje veče, Foto: V. Mitić

Pripremaju se razne posne pite od praziluka, kiselog kupusa, krompira, pečuraka… Riba se peče ili prži, a prave se razne salate od ribe i lignji. Prilog je pirinač ili prebranac. Salate su vitaminske i turšija, a poslastice razni posni kolačići. Ukrasite sto jabukama, pomorandžama, suvim voćem i orasima. Večera je uvek posna jer se završava veliki post. Uživajte u prazniku i iščekivanju Božića.

PITA OD PEČURAKA I PRAZILUKA

Pita od pečuraka i praziluka

Shutterstock

Pita od pečuraka i praziluka, Foto: Shutterstock

Potrebno je:

pakovanje kora za pitu
800 g pečuraka
3 struka praziluka
ulje
so
biber

Priprema:

Praziluk isecite na kolutiće. Pečurkama isecite stopice i isecite ih na komadiće, a šeširice na 4 dela. U sud stavite ulje i praziluk. Dinstajte da omekša. Izvadite praziluk i u tom ulju izdinstajte prvo stopice, pa šeširiće pečuraka. U cediljku stavite praziluk i pečurke da se dobro ocede i ohlade. Posolite i pobiberite po ukusu. Raširite koru, pospite uljem i kiselom vodom. Stavite sledeću, uradite isto, pa još jednu da bude ukupno 4 kore. Na poslednju koru rasporedite četvrtinu fila i umotajte je. U pleh stavite papir za pečenje i stavite koru. Uradite isto sa ostalim korama i filom. Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne postane tamnozlatna. Izvadite, prekrijte čistom krpom i ostavite da se prohladi. Secite komade i servirajte.

Savet:

Važno je da ocedite sok od dinstanog praziluka i pečuraka. Možete upotrebiti bilo koje pečurke, a količinu možete menjati po ukusu.

BUNDEVARA

Bundevara

Shutterstock

Bundevara, Foto: Shutterstock

Potrebno je:

pakovanje kora za pitu
600 g rendane bundeve
šećer
cimet
ulje
kisela voda

Priprema:

Bundevu izdinstajte na malo ulja i procedite. Koru raširite, poprskajte sa malo ulja i kisele vode. Odozgo stavite još tri kore. Poslednju koru ne prskajte, nego rasporedite fil, pospite šećerom i cimetom po ukusu. Savijte i stavite u pleh u koji ste stavili papir za pečenje. Složite i ostale kore. Pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni da dobije zlatnobraon koricu. Izvadite iz rerne i prekrijte čistom krpom da se prohladi. Pospite šećerom u prahu i isecite na komade.

Savet: Cimet stavite samo ako ste sigurni da je to začin koji svi vole. Uvek možete dodati cimet u šećer u prahu preko pite.

KROMPIR SA BLITVOM

Potrebno je:

1,5 kg krompira
6 vezica blitve
beli luk
maslinovo ulje lso

Priprema:

Krompir očistite i isecite na komade. Stavite u sud i nalijte hladnom vodom. Posolite i kuvajte da omekša. Procedite malo vode. Blitvu isecite na krupne trake. Stavite u vodu da prokuva sa krompirom. Ocedite višak vode, dodajte beli luk i maslinovo ulje i promešajte.

Savet:

Blitvu možete obariti i odvojeno. Ostatak postupka je isti.

PEČENA SKUŠA SA PERŠUNOM I BELIM LUKOM

Pečena skuša

Shutterstock

Pečena skuša, Foto: Shutterstock

Potrebno je:

po jedna skuša za svakog
beli luk
peršun
maslinovo ulje
limun

Priprema:

Očišćenu skušu dobro posolite spolja i iznutra krupnom morskom solju. Beli luk i peršunov list sitno iseckajte, dodajte maslinovo ulje i promešajte. Namažite skušu spolja i iznutra. Limun isecite na kolutove i stavite u unutrašnjost i odozgo. Od papira za pečenje napravite koverat i stavite skušu. Ostavite da ima vazduha. Složite na pleh i pecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni 40 minuta. Ribu servirajte u paketićima.

Savet:

Po želji mozete ribu preliti sa malo belog vina. Pripremite paketiće ranije i pecite neposredno pred služenje.

KISELE PAPRIKE SA PREBRANCEM

Kisele paprike sa prebrancem

Shutterstock

Kisele paprike sa prebrancem, Foto: Shutterstock

Potrebno je:

1/2 kg prebranca
800 g luka
1kk crvene paprike
ulje
biber
kisele paprike

Priprema:

Pasulj dobro operite i nalijte hladnom vodom da prenoći. Vodu bacite, nalijte hladnu vodu i kada prokuva ponovo bacite vodu i nalijte toplom vodom. Kuvajte dok pasulj ne omekša. Procedite, ali ostavite malo tečnosti. Luk isecite na rebarca i izdinstajte na ulju, pa na kraju dodajte crvenu mlevenu papriku i malo bibera. U đuveč stavite malo ulja, pa red pasulja, a odozgo red luka, pa opet red pasulja i luka. Završite pasuljem. Dodajte malo vode od pasulja u kojoj se kuvao i malo ulja. Pecite u poklopljenom đuveču sat i po. Na pola sata blago promešajte. Kada je gotov prebranac, pustite da se malo prohladi. Crvene kisele paprike napunite prebrancem, složite u đuveč, prelijte sa malo ulja i kratko zapecite u rerni.

Savet:

Jelo se služi toplo i hladno. Možete ga pripremiti ranije.

VITAMINSKA SALATA SA LIMUNOM

Vitaminska salata sa limunom

Shutterstock

Vitaminska salata sa limunom, Foto: Shutterstock

Potrebno je:

1/2 kg kupusa
1/2 kg crvenog kupusa
2 šargarepe
150 g celera
2 jabuke
kašika dižon senfa
so
limun
maslinovo ulje

Priprema:

Kupus isecite na rezance, šargarepu i celer narendajte, a jabuke isecite na tanke tračice. Sve izmešajte. U sud stavite senf, limun, so, ulje i sve izmešajte. Prelijte i promešajte.

Savet:

Salata je otporna i ostaće hrskava, tako da je možete pripremiti i ranije.