Kosa Lepota Kozmetika Šminka
Shutterstock
Kosa Lepota Kozmetika Šminka

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

1. Šamponi

Šamponi za kosu imaju ulogu čišćenja i zaštite vlasišta i vlasi. Međutim, to ne znači da je svaki šampon dobar i za bojenu kosu. Najgore što možete d auradit eje da posle bojanja kose operete kosu šamponom protiv peruti. Ovaj šampon deluje abrazivno na vaše teme, ali i na vlas kose.

'Ovaj snažan efekt koji djeluje poput pilinga otvara vlas, zbog čega se pigment puno brže ispira. Isto tako, kosu nikako ne bi smeli da perete 24 sata posle bojanja, jer se u tom razdoblju još uvek odvija proces fiksiranja pigmenta za vlas', objašnjava frizerka Nikolina Perković za dnevnik.hr.

Savet: Ako ste odlučili da obojite kosu, prve dve nedelje kosu perite šamponom za zaštitu obojene kose (colour protect).

2. Visoka temperatura pranja i sušenja

Previsoke temperature koje koristimo tokom oblikovanja kose mogu oštetiti kosu, ali i novu boju. To se ne odnosi toliko na fen, koliko na uređaje za ravnanje i kovrdžanje kose.

Frizerka objašnjava kako toplina otvara kosu zbog čega brže dolazi do ispiranja pigmenta iz boje za kosu, a isti negativan efekt ima i pranje, odnosno ispiranje kose vrućom vodom.

Iako vam možda tokom zime odgovara vruća voda, ukoliko želite da vam nova trendi boja kose potraje, izbegavajte ovu naviku i perite kosu mlakom vodom.

Savet: Pre oblikovanja kose na vlasi nanesite neki od preparata za zaštitu kose od visokih temperatura (heat protect).

3. Hlor

Jedan od najvećih neprijatelja vaše kose, ali i nove boje kose je hlor. Iako ima ulogu da nas tokom korišćenja bazena zaštiti od bakterija i gljivica, hlor je vrlo agresivan prema vašoj kosi.

"Hlor isušuje vlasi, menja boju pigmenta i značajno smanjuje vek trajanja boje za kosu. Najjači negativan efekt ima prve dve nedelje posle bojanja kose i zato u tom razdoblju nikako ne bi trebao da kosu izlažete hloru", ističe Nikolina.

Savet: Ako želite da uživate u plivanju u bazenu, ne ulazite u vodu bez zaštitne kapice za plivanje.