Lako do savršenih noktiju
shutterstock
Lako do savršenih noktiju

shutterstock

Lako do savršenih noktiju, Foto: shutterstock

1. Omekšaj

Umočite prste na nekoliko minuta u toplu vodu i kupku, kako biste omekšali nokte. Tako ćete ih lakše očistiti, gurnuti višak kožice oko noktiju prema mesu i lakše ih seći.

2. Oblik u trendu

Najpoželjniji oblik noktiju na rukama je onaj koji oponaša luk podnožja nokta - lagano zaobljen ili ovalan. Na rukama izbegavajte četvrtasti ili trouglasti oblik. No za nokte na nožnim prstima važi drugačije pravilo - secite ih četvrtasto ili lagano zaobljeno, kako biste izbegle bolno urastanje noktiju u meso. Dužinu noktiju prilagodite svom stilu života i ukusu.

3. Turpijaj u jednom smeru

Nokte turpijajte isključivo u jednom smeru! Ako stalno menjate smer, možete oštetiti višestruke slojeve proteina ili keratina koji čini nokat, što može dovesti do ljuštenja ili pucanja noktiju.

4. Koristi bazni lak

Podloge ili bazni lakovi za negu i učvršćivanje noktiju pomoći će da vam nokti budu otporniji, da lakše nanesete lak u boji i da njegova boja duže traje. Ako su vam nokti slabi i skloni pucanju, izaberite bazni lak s proteinima ili vitaminom B.

5. Lakiraj u dva pravca

Nokte lakirajte prvo vertikalno, od korena do vrha, a zatim pređite četkicom vodoravno i prikrijte delove gde je boja slabija.

6. Dupli sloj i nadlak

Kod nanošenja prvog sloja neka lak bude malo obilniji na četkici, no drugi sloj laka nanesite lagano i u maloj količini. Ali ako želite nokte kao iz salona, ne zaboravite treći sloj, iliti „top coat”, koji će noktu dati završni sjaj, a boji zaštitu.

7. Ulja za negu

Svakodnevno na nokte utrljajte malo hranjivog ulja, kao što je bademovo ili maslinovo. Ulje će ojačati i nokte i kožu oko noktiju. Za nokte koji su krhki i lomljivi odlična prirodna pomoć je i smesa od limuna i meda. Utrljajte je na nokte i ostavite pola sata da deluje.

8. Strpljivo suši

Iako postoje brzosušeći lakovi, kao i trikovi za sušenje noktiju, najbolje je da samo sednete i pričekate da se lak osuši. Zato omogućite sebi 15-ak minuta odmora dok se lak ne osuši, ali nemojte obuvati cipele ili kopati po torbici bar pola sata nakon nanošenja, dok lak potpuno ne očvrsne.

9. Obnova je ključ

Dobar manikir treba da traje bar sedam dana, ali ako želite da produžie trajnost, onda na svaka dva-tri dana na nokte nanesite ponovno sloj nadlaka.